Czy w Rb27s nienależnie pobrane świadczenie pokazujecie w należnościach jeśli osoba nie otrzymała jeszcze decyzji czy również w zaległościach. Ja miałam taką sytuację że 17.03 wydana została decyzja o nienależnie pobranym zasiłku rodzinnym, kobieta miała 14 dni od otrzymania decyzji na zwrot do UG wraz z odsetkami ( wróciła zwrotka 05.04 że nie odebrała). Ja robiąc sprawozdanie Rb27s wykazałam kwotę zasiłku i odsetek w należnościach ale nie pokazałam w zaległościach, teraz muszę poprawić. Wynika z tego, że nienależnie od tego czy ma jakiś termin na spłatę zawsze gdy wystawiona jest decyzja jest to zaległość.
Czy nikt nie miał takiej sytuacji, czy dla wszystkich jest to oczywiste, że nienależnie pobrane świadczenie rodzinne w momencie wystawienia decyzji staje się natychmiast zaległością. Proszę napiszcie jak robicie.
ja też nie wykazywałam w zaległościach, jeśli ktoś miał jeszcze czas na spłatę - tylko w należnościach. Nie wiem czy dobrze, nikt na razie tego nie kwestionował. Też się zastanawiałam, bo miałam np. w decyzji,że należność będzie potrącana z bieżących wypłat łącznie z odsetkami. Może też powinna być od razu pełna kwota należności w zaległościach mimo takiej sytuacji?
Należność staje się zaległa od dnia następującego po terminie zapłaty - od dnia tego dnia naliczane są odsetki za zwłokę.
Termin zapłaty wynikający z decyzji jest dodatkowym terminem określającym termin którego niedotrzymanie skutkować będzie podjęciem działań zmierzających do egzekucji administracyjnej należności.
Z drugiej strony, należy odpowiedzieć na pytanie: Czy w przypadku gdy dłużnikowi nie została dostarczona decyzja to po stronie jednostki powstała należność którą można ująć w księgach rachunkowych i tym samym w Rb-27S?
Ksieguję decyzję ostateczną i ujmuje ją w Rb-27S. Osobno należność (jeżeli termin jej zwrotu lub płatności raty nie minął nie ujmuję jako zaległość) i odsetek (je wykazuję jako zaległości).