konto bankowe - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 25 maja 2017, 8:37

Hej, powiedzcie mi jak u was jest z kontami bankowymi klientów. Szukałam w ustawie i rozporządzeniu, ale nic nie znalazłam. Tzn. we wniosku jest napisane "proszę o wpłatę świadczenia wychowawczego na następujący nr rachunku bankowego.........." i tyle. Teraz, wyjątkowo sprawdzałam wyciągi bankowe(bo w banku namieszał coś nowy pracownik) i się zadziwiłam, bo często jest tak że właścicielem rachunku jest TYLKO mąż, a wniosek składała żona, czy tak może być? Myślę, że to jeszcze ujdzie, ale w jednym przypadku nie mogłam zlokalizować wnioskodawcy, bo wniosek złożyła np. Pani Joanna Kowalska, a na wyciągu bankowym jest że 500 przyznane tej Pani idzie na konto Pani Wiesławy Nowak, której oczywiście nie ma nawet w składzie rodziny :shock:
Jak jest u Was????
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 8:54

U mnie są podobne sytuacje. Nawet jest jedna Pani wypełniająca wnioski ludziom jednocześnie podaje w nich swój nr konta bankowego i się rozliczają wszyscy między sobą :D

Inne banka tzn. te ogólnopolskie/duże nie reagują na to i nie mają z tym problemu. Problem jest tylko z regionalnym małym bankiem obsługującym nas ale rozwiązaliśmy to tak, że jeżeli świadczenie osoby A idzie na rachunek osoby B to osoba B upoważnia osobę A do tego rachunku. Wiem sprawa banku nie nasza ale w małej miejscowości każdy każdemu pomaga i pomogłem bankowi to rozwiązać ale to tak jak mówiłem jedynie u osób które mają w tym naszym banku konta a inne duże banki nie patrzą na to.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 25 maja 2017, 10:03

No to jeszcze lepsze jazdy niż u mnie :mrgreen:, naprawdę niektórzy utrudniają sobie życie jak tylko mogą :roll:
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 13:32

ja nie wnikam na czyje konto wpływa świadczenie, skoro ktoś we wniosku podaje taki nr konta to taki wprowadzam w program i na taki przelewam kasę
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 25 maja 2017, 13:44

Lepiej trochę wnikaj, bo zejdzie Ci śmiertelnie jakiś wnioskodawca i się będziesz zastanawiać do kogo kasa poleciała ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 25 maja 2017, 14:01

no ale jak wnioskodawca konta nie ma i chce żeby wypłacać na konto mamy, babci itd, to co poradzę. Już mi kilku wnioskodawców zeszło i zawsze zostaliśmy o tym poinformowani
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 25 maja 2017, 14:08

U nas tez tak jest czasami, że wnioskodawca podaje konto babci, wujka czy mamy i na szczęście nie mamy z tym problemu.To są takie osoby, które mają zazwyczaj komorników, chociaż 500+ nie może być zabierane.
Niebezpieczna
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 14:29
Zajmuję się: SW

Napisano: 25 maja 2017, 14:33

My nie patrzymy czy konto jest wnioskodawcy czy matki babki czy kogo tam jeszcze :) Oświadcza że chce na takie konto to przelew idzie :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 23 cze 2017, 14:40

kobita podała we wniosku jakieś konto
- jak się okazało jest to konto córki (starszej) i kasa poszła za czerwiec

Dziś mi Bank kit wciska że w następnym miesiącu już jej nie przeleją 500 bo nie mogą.

co zrobić?
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 cze 2017, 15:14

Podobnie jest u mnie (kwestia tego że zapewne jest to jakiś regionalny bank).
Zadzwoń i powiedz jej żeby córka ją upoważniła do konta lub żeby sama założyła konto lub pobierała "na listę" bo w przeciwnym razie nie dostanie kasy ;)
Powyższe stosowałem i działało.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x