KONTRAKT SOCJALNY W PROJEKCIE - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 lut 2014, 22:28

Witajcie. Mam pytanie do specjalistów- w projekcie POKL wypełniacie część A czy B? Dodam, że nie zawieram na podstawie skierowania z urzędu pracy i nie opłacam ubezpieczenia zdrowotnego, ale z drugiej strony są to osoby znajdujące się w szczególnej sytuacji na rynku pracy - i stąd ten dylemat. A jak na to się zapatrują kontrole z projektu?
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2014, 22:35

Trzymasz się rozporządzenia. Jeśli osoba spełnia art. 49 ustawy o promocji zatrudnienia (tj. szczególna syt. na rynku pracy) - zawierasz B. W pozostałych przypadkach A.
Skierowanie jest potrzebne, jeśli chciałabyś opłacać składki zdrowotne.
~betta

Napisano: 18 lut 2014, 22:38

Już mam mętlik. Niektórzy robią tylko A, inni tylko B. Co na to kontrole z projektu?

ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2014, 23:24

Hmm... trudno mi powiedzieć, dlaczego trzymają się jednego wzoru kontraktu. Przepisy nie różnicują projektów od \"zwykłych\" kontraktów. Kontrolę miałam dawno, jeszcze przed zmianą wzoru kontraktu, ale myślę, że zawsze lepiej się trzymać rozporządzenia niż wymyślać swoją filozofię. No chyba, że ktoś z góry założył udział w projekcie tylko długotrwale bezrobotnych - wtedy dla wszystkich bierze B. Albo tylko niepełnosprawnych niezarejestrowanych w PUP - wtedy wszyscy A.
Znajdź sobie raport NIK z kontroli kontraktów w 2013 r., jest na stronach. Sporo uwag może być przydatnych.
~betta

Napisano: 19 lut 2014, 14:29

Dziekuję betta za wsparcie
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 15:31

Dobrze a jeśli chcę mieć osoby bezrobotne ale nie chcę opłacać za nich składki zdrowotnej to co wtedy? Jesli cię dobrze zrozumiałam to jeśli mam skierowanie z PUP to płace składke a jeśli nie mam to niepłacę składki zdrowotnej . Nie występować do PUP o wydanie skierowannia do zawarcia kontraktu? Poinformować PUP o podjętych działaniach i tyle.
~marta

Napisano: 14 mar 2014, 22:11

Dokładnie tak, jak piszesz. Nie występuj o skierowanie, wtedy bezrobotni nadal będą zarejestrowani i składki będzie płacił PUP. Nie ma obowiązku występowania o kierowanie do kontraktu. Łatwo to uzasadnić, jeśli jakaś kontrola będzie chciała wyjaśnień. Wystarczy argument, że po wyrejestrowaniu osoby tracą możliwość korzystania z aktywnych instrumentów rynku pracy, jak staże, czy roboty interwencyjne. A udział w kontrakcie nie angażuje ich tak bardzo, by nie mogli korzystać z oferty PUP.
~betta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x