witam mam skomplikowaną sytuację. Pani złożyła wniosek o 500+ na trójkę w tym na pierwsze dziecko. Z dokumentacji wynika iż strona przebywała w kwietniu 2016r. poza granicami RP . Wysłałam wniosek do ROPS o stwierdzenie czy zachodzi koordynacja. ROPS stwierdził iż za chodzi koordynacja za okres od 01.04.2016 do 30.04.2016r. jednakże nie wydał w tej sprawie decyzji. Natomiast w piśmie poinformował że w okresie od 01.05.2016r. do chwili obecnej wójt jest właściwy do wydania decyzji.
1. Proszę o pomoc czy powinnam wydać decyzję jeżeli ROPS nie wydał decyzji w sprawie tego jednego miesiąca oczywiście w zakresie od 01.05 do chwili obecnej? Czy brak decyzji rops nie pozwala na wydanie decyzji? czy jednak bez ich decyzji powinnam wydać decyzję w okresie od 2016-05-01 do chwili obecnej? Ponadto mam problem z ustaleniem dochodu gdyż strona nie rozliczyła się w roku 2014 została wezwana do US w celu złożenia wyjaśnień? Ponadto miała też diety w roku 2014 które należy wpisać do oświadczenia nie zrobiła tego. wezwałam ją jednak nie przyszła. co z tym zrobić. Jeden wniosek trójka dzieci w tym na pierwsze mam zostawić bez rozpatrzenia a co z tą dwójką dzieci. I sprawa w rops bo ten jeden miesiąc. Proszę o pomoc.
koordynacja 500+
Re: koordynacja 500+
odesłali z informacją że zachodzi koordynacja lecz do chwili obecnej nie wydali decyzji.
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: koordynacja 500+
Teoretycznie ROPS powinien wydać decyzję i zwrócić dokumenty do Ciebie- zadzwoń do nich. Na podstawie decyzji możesz wypłacić świadczenie.Basia xxxx pisze:Wysłałam wniosek do ROPS o stwierdzenie czy zachodzi koordynacja. ROPS stwierdził iż za chodzi koordynacja za okres od 01.04.2016 do 30.04.2016r. jednakże nie wydał w tej sprawie decyzji
Pozostawiasz wniosek bez rozpatrzenia na wszystkie dzieci.Basia xxxx pisze:Ponadto mam problem z ustaleniem dochodu gdyż strona nie rozliczyła się w roku 2014 została wezwana do US w celu złożenia wyjaśnień? Ponadto miała też diety w roku 2014 które należy wpisać do oświadczenia nie zrobiła tego. wezwałam ją jednak nie przyszła. co z tym zrobić. Jeden wniosek trójka dzieci w tym na pierwsze mam zostawić bez rozpatrzenia a co z tą dwójką dzieci.
Oprócz koordynacja 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Sprawozdanie
nienaleznie pobrane
ankiety dla beneficjentow 500+
Wójt stał się organem właściwym - ROPS
Utrata pracy za granicą - nowy wniosek na pierwsze dziecko
wyjazd za granicę
jak robicie???
proszę o poradę,
Do P. Tomasza SYGNITY- ważne
dot.koordynacji
Pomocy,.,Elmer Tom Ewalu i inni