koordynacja 2021 w świadczeniach wychowawczych
-
- Praktykant
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
koordynacja 2021 w świadczeniach wychowawczych
Witam.
Wojewoda wysłał do Ośrodka decyzję uchylającą prawo do świadczenia wychowawczego od 01.01.2021 r. w związku z brakiem koordynacji z Wielką Brytanią. Powinnam przyznać świadczenie od stycznia 2021 r do maja 2021 r. jako organ właściwy.
Czy należy zrobić to informacją? Decyzją? W jaki sposób do tego podejść? czy ktoś może mi to wyjaśnić od a do z?
Wojewoda wysłał do Ośrodka decyzję uchylającą prawo do świadczenia wychowawczego od 01.01.2021 r. w związku z brakiem koordynacji z Wielką Brytanią. Powinnam przyznać świadczenie od stycznia 2021 r do maja 2021 r. jako organ właściwy.
Czy należy zrobić to informacją? Decyzją? W jaki sposób do tego podejść? czy ktoś może mi to wyjaśnić od a do z?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: koordynacja
- Kontakt:
Re: koordynacja 2021 w świadczeniach wychowawczych
Jeśli chcesz przyznawać to informacją. Ciekawe tylko co na to art. 8 ust. 4 ustawy...
https://www.kasarodziny.pl/
-
- Praktykant
- Kontakt:
Tylko w jaki sposób zweryfikować czy świadczenie jest pobierane w GB?bubek pisze: 29 gru 2020, 17:20 Jeśli chcesz przyznawać to informacją. Ciekawe tylko co na to art. 8 ust. 4 ustawy...
-
- Podinspektor
- Kontakt:
przynajmniej oświadczenie wg mnie.
-
- Praktykant
- Kontakt:
ok. Nurtuje mnie natomiast jeszcze sytuacja, gdy jednemu z dzieci tego samego wnioskodawcy przyznaję informacją świadczenie w ośrodku, drugie odsyłam do Wojewódzkiego ze względu na koordynację. Urząd wojewódzki przyznaje świadczenie drugiemu dziecku, po czym od stycznia 2021 r. nie mają zastosowania przepisy o koordynacji, zatem Urząd uchyla swoją decyzję i przesyła mi do dalszego rozpatrzenia od 2021 r. Czy mogę tą samą informacją co pierwszemu przyznać świadczenie drugiemu dziecku od stycznia do maja? Czy powinna to być decyzja zmieniająca powyższą informację?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Wydaj nową informację tylko na to dziecko i tyle. Jeśli od początku okresu była koordynacja to po ich uchyleniu masz czystą sytuację i nie musisz wracać do tamtej informacji, bo dotyczy innego dziecka.
- mika31
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
do mnie już wpływają z UW informacje o zakończeniu z końcem 2020r. koordynacji z WB i teraz nie wiem jak ograć przyznanie lub nie od stycznia.bubek pisze: 29 gru 2020, 17:20 Jeśli chcesz przyznawać to informacją. Ciekawe tylko co na to art. 8 ust. 4 ustawy...
Wydaje mi się że oświadczenie musi wystarczyć bo jak inaczej sprawdzić czy ktoś pobiera świadczenia za granicą czy nie??
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Sugerowałbym nie śpieszyć się z tym i maksymalnie przeciągać terminy, bo u góry nad tym główkują i poszły oficjalne zapytania. Jest duże prawdopodobieństwo, że koordynacja będzie w niektórych przypadkach. Umowa została zawarta na szybko po 20 grudnia i jeszcze nie ma info jak ją w praktyce stosować. Wszelkie odesłania niektórych UW z brakiem koordynacji wydają się wyjściem przed szereg i mogą być z tym jaja.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Wychowanie niepełnosprawnego syna
- Kontakt:
Jest już coś wiadomo z tą koordynacją z Uk.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Miałam szkolenie w środę z Urzędem Wojewódzkim dotyczące koordynacji (mazowieckie).
Jeśli chodzi o Wielką Brytanie Panie powiedziały,że jeżeli członek rodziny rozpoczął zatrudnienie w WB przed 31.12.2020r. to przesyłamy wniosek do Wojewody, bo koordynacja będzie
Jeśli członek rodziny rozpoczął zatrudnienie w WB po 31.12.2020. nie przesyłamy wniosku, brak koordynacji i zajmuje się tym wnioskiem Gmina
Jeśli chodzi o Wielką Brytanie Panie powiedziały,że jeżeli członek rodziny rozpoczął zatrudnienie w WB przed 31.12.2020r. to przesyłamy wniosek do Wojewody, bo koordynacja będzie
Jeśli członek rodziny rozpoczął zatrudnienie w WB po 31.12.2020. nie przesyłamy wniosku, brak koordynacji i zajmuje się tym wnioskiem Gmina
Oprócz koordynacja 2021 w świadczeniach wychowawczych - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
nowy szablon informacji na nowy okres....
szablon informacji nowe 500+....
Wniosek o 500+ wstecz
Szkolenia.
trudna koordynacja
koordynacja świadczeń z Wielką Brytanią
Uchylenie prawa do św
moje pierwsze uchylenie koordynacji
opieka naprzemienna od kiedy NP
Koordynacja - zwrot z Norwegii, zmiana ustaleń UW, ddf zamiast pełnego świadczenia
nowy sezon 500+
koordynacja - jak podejdzie do tego UW?
koordynacja pismo o potrącenie w euro
jak przyznać 500+ gdy nie wydano informacji do wczytania
Informajca
Pomóżcie błędna data wpływu.....