koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 kwie 2014, 8:57

Pani Z pobierała zas. rodz., przyszła w maju z prośbą o wstrzymanie wypłaty z powodu wyjazdu za granicę. wstrzymano z końcem maja. Później dostałam od ROPS pismo, że Pani Z od 01.01.2013 r. ubiega się o św. r. w Holandii. na pismo odp, ale nie wszczynałam postepowania (nie wiem czy powinnam?). Teraz dostałam od ROPS drugie pismo, że Pani Z ubiega się od 01.01.2013 r. o św. rodz. w Holandii a do dnia 31.05.2013 r. pobierała świadczenia rodzinne na dziecko. i "Mając na uwadze obowiązujące przepisy prawa, przekazujemy powyższą informacje celem dalszego wykorzystania."
jak robicie? wszczynacie postępowanie teraz? co robicie z decyzją uchylającą, skoro została uchylona ze złą datą? Czy Pani Z powinnam naliczyć nienależnie pobrane za ten okres? czy to ROPS?
asia.m

Napisano: 18 kwie 2014, 11:17

przede wsztkim to najwazniejsza jest sprawa czy masz informacje ROPS od kiedy zachodzi koordynacja, bo to ze od 1.01.2013 ubiega sie o rodzinne w holandii wcale o tym nie przesadza...jesli masz to musisz wszczac postepowanie i uchylic decyzje pierwotna z data,od jakiej zachodzi koordynacja (ta uchylajaca wcz4esniejsza twoja pewnie do uniewaznienia pzrez sko), po "wyprostowaniu" tego sprawe pakujesz i przekazujesz do ROPS, oni ustala czy swiadczenia za okres koordynacji jej przysluguja czy nie, jesli nie - to beda dochodzic zwrotu wyplaconych przez ciebie swiadczen (czyli wydacza decyzje o nienaleznych)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2014, 11:42

nie mam ustalonej koordynacji. tylko że ubiega się od 01.01.2013 r., a w Polsce do dnia 31.05.2013 r. pobierała. więc co w takim wypadku? wszczynam tylko postępowanie? i co dalej?
asia.m

Napisano: 18 kwie 2014, 11:53

najpierw wysylasz zapytanie do marszalka o koordynacje, dopiero po uzyskaniu informacji,ze zachodzi i od kiedy zabierasz sie za decyzje
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2014, 11:57

miałam taką samą sytuację. zadzwoniłam do ROPSu z pytaniem co dalej. Odpowiedzieli, że trzeba do nich (do ROPsu) wysłać pismo o koordynację zna podstawie odpowiednich artykułów. I do tego umowę o pracę z za granicy i oświadczenie o zarobkach z miesiąca następnego po miesiącu zatrudnienia i oni sobie już z tym poradzą (te dokumenty przyniosła mi żona Pana przebywającego za granicą, która pobierała śr.). Nie chcieli innych dokumentów.
Może zadzwoń i się zapytaj?
izuch

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x