koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 01 lip 2015, 8:27

czyli co oni to wam zaglaszali wy pisaliscie do ROPSU a rodzinne dalej pobierali w polsce jednoczesnie strajac sie juz czy pobierajac zagranica a dopiero potem zgodnei z decyzja marszałak jak zachodzila koordynacja i byly nienaleznie pobrane swiadczenia to zwrot?
kokk

Napisano: 01 lip 2015, 8:30

Ale jak mogę uchylić skoro nie wiem od kiedy?
niedoinformowany

Napisano: 01 lip 2015, 10:57

od mmentu w którym przychodzą zgłościć ze czlonek ich rodziny pracuje za granica
Gość

Napisano: 01 lip 2015, 10:58

w takiej sytuacji aby wstrzymać to ta osoba przez 3 kolejne miesiące nie może pobierać wypłaty w kasie (jeśli miała na konto to pisze podanie o zmianę sposobu wypłaty z konta do kasy) i po 3 m-ach decyzja o wstrzymaniu wypłaty. Lepiej dla tej osoby aby kwota nienależna jej nie wzrastała i tym samym odsetki od niej ;)
Zuzanka

Napisano: 01 lip 2015, 11:24

DLACZEGO TAK?
Gość

Napisano: 01 lip 2015, 16:06

Bo art. 28.

Gość pisze:od mmentu w którym przychodzą zgłościć ze czlonek ich rodziny pracuje za granica
Miałem takie przypadki gdzie uchylałem decyzje za zgodą strony, a potem po latach okazywało się, że koordynacja istniała wcześniej - wiecie jakie to przyjemne? Nasza decyzja uchylająca jest nieważna :) Czyli trzeba pisać do SKO o stwierdzenie nieważności, a potem i tak uchylać prawidłowo od daty koordynacji.
No i to też nie jest tak, że Marszałek zawsze orzeka o zwrocie, za to ten zwrot będzie wyłącznie w przypadkach kiedy osoby otrzymały zagraniczne świadczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x