Witam. Złożyłam wniosek w Lipcu na 500 na syna , mąż pracuje za granicą . Ja jestem w Pup bez prawa do zasiłku ...we wrześniu urodziłam drugie dziecko i wniosek 500 i zasiłek rodzicielski został przekazany do Urzędu Wojewódzkiego. W między czasie otrzymałam decyzję odmowną na pierwsze dziecko ponieważ Niemcy są krajem właściwym do wypłaty świadczenia? W pouczeniu pisze że mogę się odwołać ale również że wniosek został przekazany do właściwej instytucji w Niemczech...jak mam to rozumieć że mąż zostanie wezwany do uzupełnienia danych i być może od lipca nie przepadnie mi zasilek i zostanie wypłacony w Niemczech? Czy na drugie dziecko też dostanę odmowę jak w przypadku pierwszego ? Proszę o pomoc....
Pewnie dostała Pani odmowę wypłaty dodatku dyferencyjnego (świadczenia przysługujące w Niemczech są wyższe niż w Polsce) + Pani wnioski zostały przesłane do Niemiec. Niemcy powinni wysłać do Pani wniosek niemiecki (często druk jest również po polsku) do wypełnienia i na tej podstawie otrzyma Pani ok 204 euro na dziecko. Proszę zatem oczekiwać poczty z Niemiec. Jeśli jej nie będzie to zapewne przyślą odmowę i wtedy pierwszeństwo do wypłaty przejdzie na stronę Polski i otrzyma Pani wnioskowane świadczenia z Polski z datą złożenia wniosków.
Dziękuję za informację. Dostałam decyzję odmowną . W uzasadnieniu że Polska nie jest krajem do wypłaty świadczenia poniewaz jestem osobą bezrobotna bez prawa do zasiłku i nie zarejestrowana w KRUs..dlatego pierwszeństwo do wypłaty mają Niemcy kraj w którym pracuje mąż...we wrześniu wysłany został drugi wniosek na dziecko bo urodziłam więc i tu pewnie za ten okres od września dostanę odmowę z tym wnioskiem został też wysłany wniosek na rodzicielskie..czy to nie zmieni sytuacji że jak będę mieć w Polsce rodzicielskie i to 500 będzie mi też się należało z Polski ??? Czyli rozumiem że wniosek który już został rozpatrzony i mam odmowną decyzję został przekazany do instytucji właściwej w Niemczech to od lipca zostanie mi świadczenie wyrównane w Niemczech ? Proszę jeszcze o odpowiedź...
Tak, powinni sie cofnąć do miesiąca złożenia wniosku w Polsce. Jeśli odmowią to właściwość przechodzi na Polskę i otrzyma Pani polskie świadczenia. Drugi wniosek ma okres zasilkowy 19/21 i świadczenie rodzicielskie takze pojdzie do Niemiec. Jak nie przyznają, właściwość przejdzie na PL. Dla Pani korzystniej jest brać z Niemiec (wyzsze kwoty) więc warto wypełnić ich dokumentacje.
od rodzicielskiego nie ma skladek społecznych, ma Pani status osoby bezrobotnej, nie jest to traktowane jako praca - w przeciwieństwie do zasiłku dla bezrobotnych, gdzie są składki społeczne odprowadzane od tego do ZUS