Koordynacja a pobierany ZP i SP

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Koordynacja a pobierany ZP i SP

Post autor: zocha1234 »

Wojewoda ustalił koordynacje od 01-04-2021 do 31-03-2022- Mąż pracuje za granicą. Żona pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne na dorosłego syna i syn pobiera na siebie zasiłek pielęgnacyjny. Czy wszystkie te świadczenia podlegają koordynacji? Muszę zrobić uchylenia i nie wiem czy dla wszystkich świadczeń? Ktoś podpowie, bo już zgłupiałam.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: Koordynacja a pobierany ZP i SP

Post autor: Szarak »

Skoro Wojewoda ustalił koordynację to chyba wysłałaś zapytanie i chyba wiesz o jakie świadczenia pytałaś... Mój UW stoi na stanowisku, że świadczenia opiekuńcze podlegają pod przepisy koordynacji.
zocha1234
Starszy referent
Kontakt:

Koordynacja była wysłana razem z wnioskiem o świadczenie wychowawcze na młodsze dziecko na nowy okres. W piśmie wspomnieliśmy o świadczeniach jakie pobiera żona wnioskodawcy oraz syn.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Czyli nie wystosowałaś oficjalnego zapytania z ustawy o świadczeniach rodzinnych. Ja bym wysłał zapytanie do UW ale możesz o to dopytać dzwoniąc do swojego UW.
zocha1234
Starszy referent
Kontakt:

Niestety dodzwonić się do łódzkiego UW jest praktycznie niemożliwe.
W piśmie poinformowaliśmy o pobieranych świadczeniach i wpisaliśmy magiczną regułkę " celem ustalenia czy w danej sprawie mają zastosowanie...". W odpowiedzi dostaliśmy okres ustalonej koordynacji oraz, że mamy wszcząć postępowanie zgodnie z odpowiednimi art. ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.

Zakładam więc, że musimy uchylić wszystkie świadczenia na okres koordynacji. Czy dobrze myślę? Wątpliwości mam co do zasiłku pielęgnacyjnego tego syna, który pobiera sam na siebie?
ODPOWIEDZ