koordynacja, co z tym zrobić? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 16 lut 2016, 15:32

do każdego okresu trzeba zrobić oddzielnie wszczęcie?
izkaaa

Napisano: 16 lut 2016, 15:36

Tak. (Ale mi się czasem nie chce np. i od razu robię decyzje, nikt się póki co nie czepiał :D )
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2016, 15:38

do poprzednich WZNOWIENIE ( wznawaiasz bo wyszły na jaw nowe, istotne dla sprawy okolicznosci) do obecnego WSZCZĘCIE
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 lut 2016, 15:56

A mogę prosić wzór wznowienia? bo nie posiadam takiego o to pisma
izkaaa

Napisano: 16 lut 2016, 15:57

oj wznowienie tu nie pasuje
gofer

Napisano: 16 lut 2016, 15:58

czyli do wszystkiego wszczęcie? okres od 1.05.2013 - uchylam, a kolejne okresy świadczeniowe w całości, łącznie z obecnym?
izkaaa

Napisano: 16 lut 2016, 16:02

Jeśli sprawa dotyczy jednej i tej samej strony, to robisz jedno zawiadomienie o wszczęciu postępowań i w treści podajesz nr spraw których dotyczy.
gofer

Napisano: 16 lut 2016, 16:14

gofer pisze:oj wznowienie tu nie pasuje
na jakiej podstawie tak twierdzisz.
Postępowanie zostało WSZCZĘTE w chwili wpływu podania do organu I instancji, i powinno być zakończone wydaniem decyzji. WZNOWIENIE zaś dotyczy postępowania zakończonego ostateczną decyzją.
Sprawa administracyjna zakończona decyzją ostateczną oraz gdy taka decyzja była dotknięta kwalifikowaną wadliwością, może być ponownie rozpoznana i rozstrzygnięta w drodze postępowania jakim jest wznowienie postępowania.
Wznawia się postepowanie administracyjne w sprawie zakończonej decyzją ostateczną. Art. 145 § 1 " w sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie jeżeli wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okolicznosci istniejące w dniu wydania decyzji, nie znane organowi, który wydał decyzje.

Wydajemy:
1. postanowienie o wznowieniu z urzędu postepowania administracyjnego - art. 145 § 1 pkt.5 kpa ( nie służy zażalenie. Odwołanie bedzie przysługiwało od decuzji kończącej sprawę).
2. Postanowienie o wstrzymaniu wykonania decyzji - art. 152 kpa ( służy zażalenie 7 dni)
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 17 lut 2016, 9:12

Sipera - ale to jest odrębne postępowanie, a nie tamto już zakończone decyzją. W tej chwili wszczynasz postępowanie w sprawie uchylenia decyzji z związku z koordynacją (czyli art. 23a ust. 5 w praktyce). A nie wznawiasz postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x