koordynacja do grudnia 2019 - co dalej? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 sty 2020, 14:58

Mam pytanie odnośnie koordynacji. Klientka złożyła w sierpniu 2019 r. wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na jedno dziecko i wypełniła wniosek w części dotyczącej pracy za granicą (mąż pracuje w Holandii). Wniosek z dokumentami przesłałam do Wojewody.
Na początku stycznia 2020 r. otrzymaliśmy informację wydaną przez wojewodę, który ustalił prawo na okres od 1 lipca 2019 r. do 31.12.2019 r. bo tak zachodziła koordynacja. Na okres od 1 stycznia 2020 r. powinien wydać informację ośrodek ale zastanawiam się jak to zrobić, tj. na jaki okres przyznać. Rozmawiałam z klientką przez telefon i powiedziała, że mąż aktualnie jest w Polsce ale w marcu wraca do Holandii i będzie miał nową umowę.
Moje pytania: Czy wydać klientce informację o przyznaniu świadczenia od 01.01.2020 do 31.05.2021 r. i poinformować żeby w momencie wyjazdu za granicę poinformowała o tym ośrodek, przyniosła nową umowę, zostawiła stosowne oświadczenie i ewentualnie prośbę o wstrzymanie wypłaty i wystąpić znów o ustalenie czy nie zachodzi koordynacja? czy też wziąć oświadczenie od klientki teraz, w którym napisze, że mąż od marca 2020 r. podejmie pracę za granicą i wydać informację tylko na styczeń i luty 2020, a w marcu klientka złoży po prostu kolejny wniosek? boję się trochę tego uchylania chociaż wiadomo, że nie zawsze się da tego uniknąć... Jak lepiej Waszym zdaniem to zrobić?
j456
Praktykant
Od: 12 lut 2019, 11:08
Zajmuję się: ŚR/ŚW/KDR/PS

Napisano: 22 sty 2020, 15:43

Najlepiej byłoby wydać decyzję od 01.01.2020 r. do 31.05.2021 r. i potem w momencie wyjazdu męża za granicę złoży oświadczenie, które trzeba będzie przekazać do Wojewody. Bo może się potem okazać, że jednak wyjedzie w kwietniu i co wtedy z wypłatą za marzec jak będzie wstrzymana? Jakie uchylanie informacji? Przecież informacji o przyznaniu świadczenia wychowawczego nie uchylamy w ogóle.
Emi_lia_
Stażysta
Od: 08 sie 2019, 9:09
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, stypendium szkolne20

Napisano: 22 sty 2020, 16:08

nie kombinuj tylko ustalaj prawo do końca okresu, nie masz podstaw do tego, żeby przyznać krócej. Jak mąż wyjedzie za granice, pani będzie miała obowiązek cie o tym poinformować, a wtedy ładnie spytasz wojewodę czy w sprawie znów mają zastosowanie przepisy o koordynacji
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2020, 16:19

Dziękuję za odpowiedzi:) no właśnie mogłoby być, że wyjazd byłby później i potem problem. Czyli mniejsze ryzyko przyznać do końca okresu... Jeszcze raz dzięki
j456
Praktykant
Od: 12 lut 2019, 11:08
Zajmuję się: ŚR/ŚW/KDR/PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x