Rozwód a 500 plus - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 sty 2020, 13:19

Cześć. Problem jest następujący.
Na początku grudnia małżeństwo rozwiodło się i mam postanowienie sądu że dwójka dzieci do czasu prawomocnego wyroku zostaje przy matce. Wyrok powinien uprawomocnić się jakoś do końca stycznia. Do tej pory 500 plus pobierał ojciec dzieci. Na początku stycznia wniosek złożyła matka dzieci. Mam informację z GOPS-u o tym, że dzieci są faktycznie przy niej. Wszczęłam postępowanie administracyjne ojcu w celu weryfikacji jego uprawnień do świadczenia wychowawczego. Ojciec dzieci jak i matka są roszczeniowi. Spodziewam się jego wizyty na dniach i chcę mu jakoś racjonalnie wytłumaczyć, że czekam na umocnienie wyroku a do tego czasu zawieszam wypłatę 500 obojgu rodzicom. Czy w tej sytuacji postanowienie w którym jest, że dzieci są faktycznie przy matce DO UPRAWOMOCNIENIA WYROKU ma jakąś moc na wypłatę 500 plus ? Dodam, że wyrok może długo się uprawomocniać ze względu na odwołania ojca dzieci.
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Napisano: 24 sty 2020, 10:22

po wpływie wniosku matki należało przeprowadzić wywiad środowiskowy w celu ustalenia osoby sprawującej opieke nad dzieckiem, wywiad by potwierdzil, ze to matka sprawuje opieke a nie ojciec i spokojnie na podstawie wywiadu można by uchylic mu prawo
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2020, 12:03

Mam to zrobione :) Tylko zastanawiam się czy to wystarczy, aby jej wypłacić skoro postanowienie sądu jest na czas kiedy wyrok się nie uprawomocnił?
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Napisano: 24 sty 2020, 12:34

ten nieprawomocny wyrok potwierdza to co ustalił wywiad (opieke sprawuje matka)...jak dla mnie dopóki wyrok jest nieprawomocny oboje rodziców teoretycznie może sprawować opiekę, więc skoro wywiad potwierdził fakt sprawowania opieki przez matkę a nie ojca to świadczenie przysługuje matce a nie ojcu
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2020, 16:10

mam trochę podobna sytuację, wyrok rozwodowy, brak zasądzonych alimentów, nie wskazane opieka naprzemienna, tylko że miejsce zamieszkania dzieci przy ojcu. Matka się od nas wyprowadziła, uchyliłam jej prawo do 500+, pracownik socjalny przeprowadził wywiad u ojca i jemu przyznałam 500+. Matka się odwołała i SKO każe mi przeprowadzić wywiad u matki (nie moja gmina, a matka w odwołaniu zaznaczyła że córka po szkole czasami spi u niej, ona pomaga jej w lekcjach, też coś kupuje tym dzieciom) i uzupełnić materiał dowodowy???? Odmówiłam głównie ze względu na brak w wyroku opieki naprzemiennej i wywiad potwierdzajacy miejsce zamieszkania dzieci u ojca....
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 28 sty 2020, 18:33

Temat trochę się wpisuje w to, nad czym się ostatnimi czasy zastanawialiśmy u nas...Rodzice po rozwodzie różnie regulują sobie opiekę nad dziećmi. I jeśli wyrok tego nie określa, to kiedy należy uznać, że jednak rodzicowi już należy przyznać świadczenie, a kiedy, że należy odmówić? Jak są 3 dni u matki i 4 u ojca? Jak są 5 dni u matki 2 u ojca, jak są 6 dni u matki i 1 dzień u ojca? Strasznie to dyskusyjne wszystko....W to wchodzi też zamieszkiwanie dziecka i pozostawanie na utrzymaniu rodziców.
maxxx1989
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 20:21
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 29 sty 2020, 9:06

no właśnie kiedy uznać że chodzi o opiekę naprzemienną, jeśli nie ma tego w wyroku???
z tego co pisze moje sko, to jesli matka pokrywa koszty utrzymania dzieci i czasami któreś u niej nocuje to mamy podciagnąć pod opieke naprzemienna????
kasia7
Starszy referent

Napisano: 29 sty 2020, 9:39

Przepis mówi o powtarzalnych i porównywalnych okresach, a tak chyba nie jest jak dziecko "czasem" u niej nocuje? Ale zastanawia mnie czy taka sytuacja jest wystarczająca, żeby przyznać rodzicowi świadczenie zarówno wtedy jak składa jako jedyny? A co jeśli składają we dwójkę? Kto pierwszy ten lepszy pomimo tego, że ten drugi się więcej zajmuje?
maxxx1989
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 20:21
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 29 sty 2020, 11:19

w takim razie pracownik socjalny w wywiadzie u matki i ojca musi okreslić dokładnie ile te dzieci przebywaja u kazdego z rodziców, podajac przyblizona liczbe dni w kazdym m-cu??? troche to zagmatwane:(
kasia7
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x