Pan miał przyznany zr na okres zasiłkowy 2014/2015. we wrześniu poinformował, że żona od czerwca przebywa w Holandii gdzie pracuje. od razu wstrzymano wypłatę świadczeń a pan doniósł umowę o pracę żony oraz jej oświadczenie, w którym napisała ile zarobiła w lipcu netto w przeliczeniu na zł. jest spore przekroczenie dochodu a za sierpień na pewno są nienależnie pobrane. kobieta ma umowę na rok. teraz powinnam wystąpić z zapytaniem do ROPS czy zachodzi w tym przypadku koordynacja ale nie wiem czy mam wysłać oryginał wniosku i dokumentów czy wystarczą kopie? czy jest jakiś wzór takiego pisma do ROPS? co powinno być w takim zapytaniu? no i czy - skoro wiem, że u nas na pewno za sierpień jest NP - powinnam wszczynać postępowanie w sprawie NP czy na razie się wstrzymać, wysłać dokumenty do ROPS i czekać, co oni powiedzą?
w momencie zgłoszenia przez męża występujesz do ROPS bo jak zachodzi koordynacje to już nie jesteś właściwym organem do przeliczania dochodów .. i nie ma art. do wstrzymania świadczeń
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ale muszę oryginały dokumentów wysyłać? nie ma art. do wstrzymania świadczeń ale wiedząc, że jest taka sytuacja lepiej chyba było nie wypłacać niż żeby potem było więcej NP świadczeń
jak wysyłasz zapytanie to tylko dołączasz oświadczenie strony, że ktoś podjął pracę i gdzie pracuje/mieszka ..dopiero jak marszałek ustali koordynację to przekazujesz wniosek + dokumenty - uryginały
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
jeszcze jedno pytanie. co mam zrobić z wypłatą świadczeń za wrzesień i październik? we wrześniu nie zostały wypłacone, trochę na prośbę klienta a trochę dlatego że wiedzieliśmy i o tej pracy za granicą i o tym, że kryterium dochodowe zostanie znacznie przekroczone. nie ma art na wstrzymanie wypłaty więc powinnam uchylić bez czekania na informację z ROPS? ale wtedy nie wiem od kiedy uchylać bo gdyby nie było koordynacji to powinno być uchylenie z końcem lipca i NP za sierpień a chyba nie mogę ściągać zwrotu nie wiedząc czy nie zachodzi koordynacja bo może wyjdzie że NP jest od czerwca (czyli od kiedy kobieta pracowała w Holandii). pogubiłam się co mam zrobić żeby niczego nie zaniedbać i nie narobić sobie niepotrzebnej roboty?