Sprawa z Godowa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 paź 2015, 7:25

Wczoraj w Faktach TVN był reportaż o kobiecie chorej na raka, która ma do zwrotu 30 tysięcy ninaleznie pobranych świadczeń. Historia wyglada tak:
1. Pani w 2008 dostaje od Gops zasiłek pielegnacyjney na siebie.
2. W 2010 r. dostaje świadcz. pielg. w związku z opieka na matkę.
3. w 2011 r. wchodzi zmiana przepsisów i i inne osoby zobowiązane do alimentacji moga dostac świadczenie jezeli nie mają znacznego stopnia niepełn.
4. w 2013 wygasa decyzja ze św. pielęg.
5. w 2014 Pani dostaje pismo ze może złozyc wniosek o ZDO. Składa wniosek o ZDO i dostaje odmowę bo wg stanu na 31 grudnia 2012 świadczenie niepelnosprawnej w stopniu znacznym nie przysługuje.
6. Pani od decyzji odmownej w sprawie ZDO odwołuje sie do SKO. Sko podtrzymuje decyzję i jednocześnie Z URZĘDU UNIEWAŻNIA DECYZJĘ Z 2010 R.
7. GOPS z powodu unieważnienia decyzji z 2010 roku wydaje decyzje o nienależnych świadczeniach.
8. Pani sie odwołuje Sko podtrzymuje decyzje wsprawie nienależnych świadczeń sprawa trafia do śadu i wciąż trwa.
9 pani chce umorzenia Gops odmawia.

Pytanie kto zawinił? Gops? SKO? Jedni i drudzy? Moim skromnym zdaniem po unieważnieniu decyzji SKO, GOPSpowinien ponownie rozpatrzyc wniosek z 201 roku i ponownie przyznac to świadczenie a kwoty wypałacone zaliczyć na poczet tej nowej decyzji.
Mikrobus

Napisano: 07 paź 2015, 7:39

wg mnie SKO. Wybiło się przed szereg unieważniając decyzję o przyznaniu ŚP. W sądzie przegrają.
GOPS po unieważnieniu w pierwszej kolejności winien na nowo rozpatrzyć wniosek - w tej sytuacji byłby jednak zmuszony i tak odmówić.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2015, 7:42

sorry, ale bez wglądu w papiery to w takiej sprawie można sobie co najwyżej powróżyć
nie wiadomo z jakiego powodu unieważnienie, gdzie rozstrzygnięcie I instancji po unieważnieniu, itd...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 07 paź 2015, 7:45

mnie zwłaszcza dziwi to unieważnienie z urzędu decyzji o ŚP przez SKO
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2015, 7:49

Elmer pisze:mnie zwłaszcza dziwi to unieważnienie z urzędu decyzji o ŚP przez SKO
mam to samo .. ale jak Tom, jak nie mamy wglądu w dokumenty to nie ma co gadać
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2015, 7:58

to akurat nie powinno dziwić, SKO może z urzedu wszcząć postepowanie w sprawie stwierdzenia nieważnosci, prowadzi wtedy normalne postępowanie, zawiadamia o wszczęciu strony itd., mieliśmy kilka takich sytuacji
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 paź 2015, 8:00

ale co tu było narobione, że z urzędu unieważnili?
Samo to, że córka brała na matkę nie jest wg mnie powodem. Takich wyroków przyznających było multum. Moje SKO wydawało tego na pęczki (w końcu przestałem kopać się z koniem i sam tak robiłem).
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2015, 8:12

i dlatego napisałem wczesniej, że bez wglądu w papiery mozemy sobie tylko pogdybać. Nie znamy podstawowej rzeczy - powodu unieważnienia. Jeżeli było nim rażące naruszenie prawa to też warto wiedzieć o co konkretnie chodziło, bo orzecznictwo w tej kwestii jest bogate.
Jeśli np, to, że miała znaczny i przyznano jej mimo tego SP to unieważnienie do odstrzału
III SA 1134/96, ONSA 1998, nr 3, poz. 101: "Rozstrzygający dla oceny, czy zachodzą przesłanki stwierdzenia nieważności decyzji z powodu rażącego naruszenia prawa, jest stan prawa w dniu wydania tej decyzji; na taką ocenę nie może mieć wpływu ani późniejsza zmiana prawa, ani tym bardziej zmiana interpretacji tego prawa").
jeżeli to, że SP na matkę to tym bardziej do odstrzału bo ograniczanie było niekonstytucyjne
więc gdybanie i nic więcej
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 paź 2015, 8:31

SKO unieważniło z powodu znacznego stopnia niepelnosprawnosci córki opiekujacej sie matka - była wypowiedx pani z sko w tvp katowice.
Mikrobus

Napisano: 07 paź 2015, 8:41

no to odpowiedź masz powyżej, w dacie orzekania o przyznaniu SP takiej negatywnej przesłanki nie było, późniejsza zmiana prawa nie może być podstawą do stwierdzenia rażącego naruszenia prawa a co za tym idzie uniewaznienia. Krótko mówiąc SKO dało ciała.
Trzeba iść do prokuratury i zawnioskować o zaskarżenie przez prokuraturę decyzji SKO o unieważnieniu do sądu z przywołaniem w/w orzeczenia.
I powinno być pozamiatane ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x