koordynacja-elmer i inni pomocy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 sty 2017, 15:13

Witam . Mam pytanie. Kobieta złożyła w kwietniu wniosek o 500 ale zachodziła koordynacja, mąż pracował za granicą. Obecnie kobieta oświadcza ,że maż od sierpnia przebywa w Polsce, a od stycznia 2017 podjął pracę w Polsce. Co robić. Pani z ROPS powiedziała, żeby kobieta wysłała do nich oświadczenie o faktycznej sytuacji. Będzie szybciej załatwiona sprawa, tzn., że nie zachodzi koordynacja. Teraz mam dylemat czy wniosek kobieta powinna już złożyć w GOPS żeby jej styczeń nie przepadł, a z drugiej strony nie mając informacji od kiedy nie zachodzi koordynacja to też nie wiem czy mogę przyznać od stycznia. Wniosku 500+ po raz drugi nie wysyłam do ROPS bo tak to by było 500 przyznane od miesiąca złożenia wniosku i od kiedy oczywiście nie zachodzi koordynacja. a w tym przypadku nie wiem. Gdyby wszystko było wyjaśnione w styczniu tzn. ROPS przysłał informację że nie zachodzi koordynacja a kobieta złoży wniosek w styczniu to sprawa jasna. POMOCY. CO ROBIĆ.
ola09

Napisano: 17 sty 2017, 15:27

Ja na Twoim miejscu przyjęłabym protokołem przyjęcia dokumentów:
1. oświadczenie o obecnej sytuacji
2. świadectwo pracy
3. umowę o pracę w PL
i przekazała kserokopię do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej, a następnie zaczekała na pismo z okresem koordynacji. Ponieważ, kiedy nie zachodzi koordynacja ROPS odsyła wniosek o świadczenie wychowawcze Tobie do rozpatrzenia. A jak przyjmiesz sobie teraz wniosek to będziesz miała dwa. Ja narobiłam sobie zamieszania i teraz umarzam stare wnioski na prośbę strony. Polecam z własnego doświadczenia takie rozwiązanie.
aaabbbb

Napisano: 18 sty 2017, 9:58

a co w przypadku, kiedy już wypłacam z decyzji ROPS i Pan już nie pracuje za granicą? Jak to rozwiązać? Kobieta ma złożyć wniosek u mnie czy czekac na odp z ROPS?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x