Koordynacja nierozstrzygnięta a członek rodziny wrócił do Po - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 16 maja 2018, 22:37

Hej,

mam prośbę o pomoc w takiej sprawie:
pani złożyła wniosek w sierpniu na 1 i 2 dziecko, mąż w Danii, wniosek wysłany do ROPS-u
w kwietniu pan wrócił do Polski, żona przyszła złożyć wniosek w związku z utratą pracy i powrotem do Polski
pisma odnośnie koordynacji nie mam do dnia dzisiejszego więc nie wiem do kiedy zachodzi
czy mogę wydać postanowienie zawieszające postępowanie na podstawie art. 97 KPA do czasu rozstrzygnięcia zagadnienia w sprawie ustalenia koordynacji
a jak mi to przyślą to wtedy wydam jej decyzję przyznającą od danego miesiąca:?:
pani ogólnie zgadza się na to, bo mówi że nie chce w razie czego bawić się w zwroty
proszę pomóżcie :?
nowinka
Praktykant
Od: 25 lip 2017, 9:19
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 17 maja 2018, 7:51

Nie powinnaś przyjmować wniosku skoro raz już złożono w danej sprawie. Trzeba była przyjąć dokument na potwierdzenie zakończenia pracy za granicą i przesłać do UW
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 8:21

wniosku nie przyjmować, zobowiązać petentkę do poinformowaia Urzędu Wojewódzkiego o tym, że członek rodziny jest już w Polsce, bo wtedy prawdopodobnie dostaniesz pismo z UW, że od tego dnia nie zachodzi koordynacja
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 17 maja 2018, 8:32

ona poinformowała UW i nawet wysłała wymagane dokumenty jeszcze zanim przyszła do mnie i co nie ma odzewu a pani dzwoniła do nich i się pytała co dalej a oni, że trzeba czekać, więc dopóki oni mi nic nie napiszą to te miesiące jej przepadają
dla mnie to jest paranoja
nowinka
Praktykant

Napisano: 17 maja 2018, 8:41

nic jej nie przepada, źle to rozumujesz, raz złożyła wniosek w danej sprawie i nie powinna składać ponownie, czekasz na rozstrzygnięcie z UW
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 8:55

czyli nawet jak oni mi przyślą pismo załóżmy w sierpniu, że zachodzi koordynacja do 30 kwietnia to ja jej w tym sierpniu robię decyzję przyznającą od maja do września?
a jak to w systemie (sygnity) ogarnąć jak mam jeden wniosek a tu dwie decyzje i każda będzie miała różne wypłaty, bo decyzja z UW będzie przyznająca tylko na II dziecko a moja będzie przyznająca na I i II :?
nowinka
Praktykant

Napisano: 17 maja 2018, 8:59

w programie nie pomogę, ale tak jest prawidłowo
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 9:19

jeśli był to wniosek papierowy, to z tego wniosku zrobisz decyzję jako organ właściwy, a decyzję ropsowską to robisz w opcjach jako decyzja bez wniosku.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 9:29

czyli jak ktoś wróci do Polski a UW przyśle mi pismo o koordynacji dopiero po kilku miesiącach od jego powrotu to nie powoduje, że komuś coś przepada i na podstawie tego jednego wniosku wydaję sobie swoją decyzję
w programie na podstawie wniosku, który w sierpniu wklepałam do programu robię swoją decyzję a decyzję z UW poprzez włączenie Decyzja bez wniosku?
dobrze to rozumiem?
nowinka
Praktykant

Napisano: 17 maja 2018, 10:05

nowinka pisze:czyli jak ktoś wróci do Polski a UW przyśle mi pismo o koordynacji dopiero po kilku miesiącach od jego powrotu to nie powoduje, że komuś coś przepada i na podstawie tego jednego wniosku wydaję sobie swoją decyzję
w programie na podstawie wniosku, który w sierpniu wklepałam do programu robię swoją decyzję a decyzję z UW poprzez włączenie Decyzja bez wniosku?
dobrze to rozumiem?
dokładnie

tylko pamietaj, ze to dotyczy tylko tych dzieci, o które wnioskował w pierwotnym wniosku.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x