Proszę o pomoc. Zleciłam wywiad środowiskowy w związku z tym, iż żona wnioskodawcy zgłosiła że odeszła od męża z dziećmi do innego miasta. Mąż pobierał świadczenie wychowawcze. Z wywiadu wynika, iż pomimo wielokrotnych wizyt oraz umówieniu się na konkretny termin wnioskodawca nie umożliwił przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Poinformował telefonicznie jedynie, że rzeczywiści żona nie mieszka z nim razem z dziećmi. Co dalej robić? Czy mogę uchylić decyzję czy nie? Czy wstrzymać wypłatę w systemie i poinformować jego pismem tylko. Co w przypadku gdy żona złoży wniosek w innym mieście a ja będę miała wstrzymaną wypłatę?
Ale czy wstrzymanie wypłaty ma być zrobione zwykłym pismem, decyzją ? I czy w uzasadnieniu mam napisać że wstrzymuję w związku z uniemożliwieniem wywiadu środowiskowego?
W przypadku gdy ktoś rozpoczął pracę i nie doniesie zaświadczenia o dochodzie uzyskanym. To robicie wszczęcie i wezwanie do złożenia wyjaśnień równocześnie? Czy wysyłacie tylko wezwanie i wstrzymuje wypłatę jak nie doniesie?