Kobieta złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny na syna. Ojciec dzieci pracuje w Polskiej firmie, która deleguje go w różne miejsca pracy, ostatnio pracował w Szwecji, lecz teraz jest w Polsce i nie wie gdzie oddelegują go (może być tak, że przez jakiś czas pracował będzie w Polse) Czy to podlega koordynacji?
Ja bym odhaczyła aktualne państwo... przecież zas.piel. nie analizujesz kilka lat wstecz jak rodzinnego.
Poinformuj kobietę ,żeby okresy i miejsca ( kraj) oddelegowania na bieżąco zgłaszała.
Jeżeli obecnie pan jest w Polsce, nie ma wystawionej A1, to nie masz podstawy, żeby wniosek przesłać. Rozpatrz wniosek, a jak praca za granicą się pojawi, to ma ci pani zgłosić i wtedy będziesz działać.
Jedyne co mam to umowę o pracę tego Pana, i oświadczenie składane w celu ustalenia ustawodastwa paŃSTWA właściwego do wypłaty świadczeń rodzinnych i jest imię nazwisko i wpisany kraj Szwecja, ale brak jest zakładu pracy w Szwecji i innych danych.
Czyli jak kobieta ma aktualnie rodzinne i złożyła wniosek na ZP to rozpatruję pozytywnie i jak np. Pan wyjedzie za granicę to ma to zgłosić i w tedy wniosek wysyłam do koordynacji?
Nigdy nie pobieraliśmy takich druków. Mieliś,my tylko te oświadczenia i na jej podstawie wysyłaliśmy do koordynacji. Nigdy nie było zarzutów, że robimy źle.