świadczenie pielęgnacyjne-wyrok sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 16 sie 2021, 10:14

Pani pobierającą emeryturę złożyła u nas wniosek na śp przez kancelarię adwokacką. Wydaliśmy w tej sprawie decyzję odmowną, sko utrzymało decyzję w mocy.
31 maja sko zwróciło nam dokumenty wraz z wyrokiem sądu. Wyrok zapadł 17.02.2021 r. Uzasadnienie wyroku jest takie, że trzeba Pani X przyznać śp od miesiąca, w którym zrezygnuje z emerytury.
Problem polega na tym, że dnia 02.05.2021 r. zmarła osoba wymagająca opieki, czyli przed tym jak otrzymaliśmy wyrok sądu. Wysłaliśmy do kancelarii pismo z pytaniem czy pani x podtrzymuje swój wniosek. odpisali, że tak.
Co w takiej sytuacji należy zrobić? Postanowienie o umorzeniu postępowania, decyzja? Mieliście taką sprawę? Proszę o podpowiedzi.
b@rtosz
Stażysta
Od: 30 mar 2018, 10:40
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 16 sie 2021, 10:28

"Uzasadnienie wyroku jest takie, że trzeba Pani X przyznać śp od miesiąca, w którym zrezygnuje z emerytury."

A Pani wstrzymała emeryturę ? Dla mnie powinno być wezwanie. Nie maa podstaw do umorzenia. Do dnia zgonu trzeba normalnie rozpatrzyć czy miała wstrzymanie emerytury czy nie. Po dniu zgonu odmowa bo brak sprawowania opieki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 sie 2021, 10:47

Sąd w uzasadnieniu wskazał, że organ powinien stronę poinformować o możliwości złożenia wniosku o zawieszenia emerytury, my tego nie zrobiliśmy. Wskazał, że zgodnie z art. 24 ust 2 u.ś.r. prawo do śr ustala sie począwszy do miesiąca, w którym wpłynął wniosek, czyli w sprawach wymagających rezygnacji z emerytury od miesiąca, w którym strona przedstawi decyzję o wstrzymaniu wypłaty emerytury.
b@rtosz
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 16 sie 2021, 10:57

b@rtosz pisze:
16 sie 2021, 10:47
Sąd w uzasadnieniu wskazał, że organ powinien stronę poinformować o możliwości złożenia wniosku o zawieszenia emerytury, my tego nie zrobiliśmy. Wskazał, że zgodnie z art. 24 ust 2 u.ś.r. prawo do śr ustala sie począwszy do miesiąca, w którym wpłynął wniosek, czyli w sprawach wymagających rezygnacji z emerytury od miesiąca, w którym strona przedstawi decyzję o wstrzymaniu wypłaty emerytury.
Pytanie podstawowe - czy ZUS będzie chciał zawiesić emeryturę wstecz ?
Który wyrok dotyczy ww sprawy ?
II SA/Gl 1091/20 - Wyrok WSA w Gliwicach z 2021-02-17
II SA/Go 846/20 - Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp. z 2021-02-17
II SA/Po 885/20 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2021-02-17

Sami sobie robicie problem, ale przede wszystkim problem robicie wnioskodawcom.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 16 sie 2021, 11:10

Wyrok jest z Gorzowa. To prawda, że robimy sobie problem i wnioskodawcom, ale nawet sądy nie trzymają się jednego zdania, bo w nowych wyrokach wskazują, że można przyznać śp jeśli strona wstrzyma emeryturę, a mam wyrok z 2019 r. gdzie sąd wskazał, że śp należy przyznać do wysokości pomniejszonej o emeryturę. I bądź tu mądry...
sko też nie wyszło poza strefę komfortu i utrzymało naszą decyzję w mocy.

Teraz muszę znaleźć rozwiązanie dobre i dla strony i dla siebie.
b@rtosz
Stażysta

Napisano: 17 sie 2021, 8:47

Podczepię się pod wątek. Ma ktoś wzór takiej informacji o możliwości wyboru ŚP zawieszając emeryturę? Piszecie taką informację + od razu wezwanie do złożenia decyzji o zawieszeniu czy w dwóch oddzielnych pismach?
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 17 sie 2021, 9:31

właśnie mam ten sam prolem. kobeita dostała wyrok sądu, który uchyla naszą i SKO decyzję. W uzasadnieniu piszę, aby kobieta wybrała korzystaniejszą opcję ŚP lub emerytura. i nie wiem co dalej robić. Kobeita wydzwania z żądaniem pieniędzy, które sie nie anelżą.. Czy mam wysłać właśnie pismo informujące o możliwości wyboru? Nasz radca prawny jest na urlopie i musze czekać aż przyjedzie, wiec może tu ktoś podpowie :)
OPSBIELICE1
Stażysta
Od: 20 lip 2021, 13:47
Zajmuję się: śr, S,

Napisano: 17 sie 2021, 10:02

OPSBIELICE1 pisze:
17 sie 2021, 9:31
właśnie mam ten sam prolem. kobeita dostała wyrok sądu, który uchyla naszą i SKO decyzję. W uzasadnieniu piszę, aby kobieta wybrała korzystaniejszą opcję ŚP lub emerytura. i nie wiem co dalej robić. Kobeita wydzwania z żądaniem pieniędzy, które sie nie anelżą.. Czy mam wysłać właśnie pismo informujące o możliwości wyboru? Nasz radca prawny jest na urlopie i musze czekać aż przyjedzie, wiec może tu ktoś podpowie :)
Dostałaś zwrot akt z SKO ? Jak nie to nic na razie nie robisz.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 sie 2021, 10:12

Dostałam akta i wyrok sądu
OPSBIELICE1
Stażysta

Napisano: 17 sie 2021, 10:17

Brat tej kobiety, która składała wniosek jest od grudnia 2020r. na ZOLU. Kobieta wyraźnie powtarza, że nie zamierza rezygnować z emerytury, bo brata już z nią nie ma. Chce środki finansowe za okres kiedy brat był w domu. tylko według mnie jest to nie możliwe, ponieważ kobieta w tamtym okresie miała emeryturę, nie rezygnowała z niej, a wyrok sądu wyraźnie wskazuje na wybór poniędzy korzystniejszym świadczeniem.
OPSBIELICE1
Stażysta

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x