koordynacja - przekroczenie dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 lis 2022, 14:37

Małżonek wnioskodawczyni pracuje u polskiego pracodawcy na terenie Polski i UE od 09/2022. Pani składając wniosek w 08/2022 na nowy okres zasiłkowy zaznaczyła zgodnie z ówczesnym stanem faktycznym, że nie przebywa poza granicami RP. Przychodzi 11/2022 ze świadectwem pracy od poprzedniego pracpdawcy, umową od 09/2022 i zaświadczeniem z dochodem za 10/2022 z którego ewidentnie widać przekroczenie dochodu. Całość wysyłam do UW ale czy ja mogę jej wstrzymać bieżący zasiłek bo i tak u mnie będzie do zwrotu?
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 19 lis 2022, 8:53

Literalnie to strona powinna wnieść o zawieszenie wypłaty świadczeń (wstrzymanie), składając stosowne oświadczenie. Jeśli tego nie zrobi, to poinformuj ją, że Wojewoda będzie żądał zwrotu NP z odsetkami i niech pobiera sobie dalej.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 19 lis 2022, 21:53

Bierz od niej oświadczenie, że została poinformowana, że świadczenia mogą być do zwrotu, inaczej Ci się wyprze i będzie Was zwodzić, że to wasza wina, że jej nie powiedzieliście itd itp. Ja już tyle przerabiałem spraw zwrotowych, że jeżeli nie chce wstrzymać wypłaty świadczeń, to smaruje oświadczenie, że wie jakie konsekwencje mogą ją za to spotkać.
Pan $ocjal
Stażysta
Od: 10 paź 2022, 21:24
Zajmuję się: Ogólnie wszystko

Napisano: 26 kwie 2023, 9:27

Hej, dla mocnych w koordynacji może ktoś podpowie. Mam Panią na zr. Aktualnie zgłasza,ze mąż od lutego pracuje za granicą. Na ten moment nie mam uzysku od niej ani oświadczenia na potrzeby koordynacji i jeszcze nie puściłam świadczeń na kwiecień. Wstępnie mówiła,ze chce wstrzymania ale czekam za nia już tydzień. Już wiem ,że będę miała problem bo Pani mówiła, że mąż w maju będzie wracał do Polski do poprzedniego pracodawcy i ona by dalej chciała pobierać rodzinne. Ja nie wiem czy znowu z nowym uzyskiem się załapią i co robić jak nie będę miała rozpatrzonej sprawy przez Wojewodę a tu jeszcze nie mam wysłanego do nich wniosku a zaraz będzie zmiana, utrata dochodu i powrót do Polski. Co robicie w takim przypadku z wypłatami wstrzymujecie dalej i czekacie aż akta wrócą?Nie wiem do kiedy Wojewoda ustali koordynację.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2023, 10:47

Osoba zgłasza podjęcie zatrudnienia to wysyłam zapytanie do Wojewody wraz z dokumentacją.
Jak strona ma uzysk to w danym miesiącu wysyłam wezwanie na dostarczenie dok. pod rygorem wstrzymania wypłaty.
Jak dostarcza dochód to informuje o możliwości wstrzymania na jej wniosek świadczeń. Dokumenty (wezwanie, dochód uzyskany oświadczenie strony o wstrzymaniu) dosyłam do Wojewody.
Jak nie dostarcza dochodu to przekazuje dokumenty (wezwanie) do Wojewody i wstrzymuję wypłatę z art.28 ust.3
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 kwie 2023, 11:07

Dziękuję czyli jak mi dostarczy dokumenty i wniesie o wstrzymanie to nie wypłacam, aż Wojewoda rozstrzygnie sprawę w całości też po uwzględnieniu ,że osoba wróciła do Polski i utraciła dochód z zagranicy?
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2023, 11:17

ab83 pisze:
26 kwie 2023, 11:07
Dziękuję czyli jak mi dostarczy dokumenty i wniesie o wstrzymanie to nie wypłacam, aż Wojewoda rozstrzygnie sprawę w całości też po uwzględnieniu ,że osoba wróciła do Polski i utraciła dochód z zagranicy?
Nie jestem fanem wstrzymywania wypłat na wniosek strony bo to rozwiązanie bez podstawy prawnej ale lepsze to niż zabawa w NP ustalonych przez Wojewodę. Jak strona nie napisze sama oświadczenia to ja nie wstrzymuje wypłat ale informuję o tym też Wojewodę. Jak wróci do Polski i utraci dochód to jest podstawowe pytanie czy Wojewoda do tego momentu ustali koordynację. Jak ustali i uzna się za właściwego to doślesz mu dokumenty i on zmieni swoje postanowienia. Jak nie ustali do tej pory to strona może cofnąć swój wniosek o wstrzymanie wypłaty. Oczywiście o tym też poinformujesz Wojewodę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 kwie 2023, 11:42

Szarak bardzo ładnie wszystko wyjaśnił. Co więcej oprócz samej kwestii dochodu, jest jeszcze pierwszeństwo danego kraju, więc w przypadku gdy Pani jest np. bezrobotna, to także od marca są NP. - zatem nie tylko kwestia dochodu ma tutaj znaczenie.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 26 kwie 2023, 11:56

Dzięki wielkie, właśnie się obawiam, że może Wojewoda nie rozstrzygnąć sprawy a Pan wróci.
Miłego dnia!
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x