dochód uzyskany, KUP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 lis 2022, 9:10

Mam pytanie odnośnie obliczenia dochodu. Pani powyżej 26 r.ż. donosi mi zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie za lipiec 2022.
Przychód - 3010
KUP - 250
Podatek - 0
Składki społ - 412,68
Składki zdrowotne - 233,76

Ja liczyłabym wg definicji: przychód - koszty - podatek - składki społ - składki zdr

koleżanka mówi, że według nowych przepisów, jak jest podatek zerowy (bo niski przychód) to nie odliczany KUP i liczy przychód - składki społ, składki zdrow.

Na wydruku MF pierwsza rubryka to (przychód - KUP), więc wg mnie tu powinno być analogicznie.

Ja Wy liczycie?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2022, 11:10

dochód to przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2021 r.poz. 1128, z późn. zm.1), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu,
należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,
tutaj się nic nie zmieniło, więc ja koszty odliczam
BMRT
Praktykant
Od: 09 wrz 2020, 10:06
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, dobry start, świadczenia wychowawcze, dodatek mieszkaniowy, karta dużej rodziny, dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x