Koordynacja, rozstrzygnięcie - jak uchylić

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Koordynacja, rozstrzygnięcie - jak uchylić

Post autor: Alalala »

Pani pobierała ŚW w okresie marzec-wrzesień 2017 (z naszej decyzji). Dostaliśmy rozstrzygnięcie wojewody, w którym jest napisane:
- koordynacja zachodzi od marca do lipca
- od sierpnia jest ustawodawstwo szwedzkie
Uchylam tylko za okres, w którym zachodzi koordynacja (marzec-lipiec) czy na tą dalszą część też (od marca do końca okresu)?
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Re: Koordynacja, rozstrzygnięcie - jak uchylić

Post autor: bubek »

Co rozumiesz przez ustawodawstwo szwedzkie? Czy cała rodzina wyjechała do Szwecji? Jak dla mnie po całości, kwestia co dalej, jak wszyscy się zwinęli do Szwecji to Ty odmawiasz od sierpnia na zamieszkanie.
https://www.kasarodziny.pl/
Alalala
Inspektor
Kontakt:

Tak jest napisane, że cała rodzina wyjechała do Szwecji.
Czyli rozumiem, że ma to być tak:
- uchylam za marzec-lipiec 2017 ze względu na koordynację i wysyłam decyzję do wojewody
- za sierpień-wrzesień 2017 robię nienależnie pobrane? czy tu mam też najpierw uchylić?
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

Alalala pisze: 07 paź 2020, 10:51 Tak jest napisane, że cała rodzina wyjechała do Szwecji.
Czyli rozumiem, że ma to być tak:
- uchylam za marzec-lipiec 2017 ze względu na koordynację i wysyłam decyzję do wojewody
- za sierpień-wrzesień 2017 robię nienależnie pobrane? czy tu mam też najpierw uchylić?
Pierwsza część ok, co do drugiej (sierpień - wrzesień) to moim zdaniem powinnaś uchylić i odmówić za ten okres ze względu na zamieszkanie całej rodziny poza RP art. 1 ust. 3 oraz względnie art.8 ust.4 i wtedy po uprawomocnieniu się odmowy decyzja o NP
https://www.kasarodziny.pl/
shannon
Stażysta
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: shannon »

Chyba nie uchylić, nie uchyla się wstecz. Chyba, że zachodzi koordynacja - koordynacja jest do lipca. Od sierpnie tylko decyzja o npś.
Alalala
Inspektor
Kontakt:

no właśnie dlatego to wzbudziło moją wątpliwość :) nie ma koordynacji, więc też mi się wydaje żeby nie uchylać wstecz tylko nienależnie zrobić
ODPOWIEDZ