zmiana miejsca zamieszkania dzieci

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Kalina Druga
Stażysta
Zajmuję się: śr/fa/św
Kontakt:

zmiana miejsca zamieszkania dzieci

Post autor: Kalina Druga »

Witajcie, mam taką sprawę: przyznałam świadczenie wychowawcze na dzieci ich matce, w tym miesiącu okazało się że matka dzieci wyprowadziła sie z terenu naszej gminy zostawiając dzieci z ojcem mieszkającym jeszcze w innej gminie. Adresu matki nie znam,
Prosze o informację, czy mogę przekazać wniosek i informację o przyznaniu 500+ do gminy gdzie jest ojciec dzieci z dziećmi (czy oni mogą wypłacać dalej na podst. art. 22 ustawy) czy lepiej uchylić decyzję matce a swojej gminie niech nowy wniosek składa ojciec dzieci ??
agawa
Referent
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
Kontakt:

Re: zmiana miejsca zamieszkania dzieci

Post autor: agawa »

Na pewno nie wysyłasz swojego wniosku, bo to inny wnioskodawca! Masz podstawy, aby przeprowadzić wywiad środowiskowy, w celu ustalenia kto sprawuje opiekę nad dziećmi i gdzie one mieszkają. Jeśli okaże się, ze rodziny nie ma pod tym adresem - uchylasz. A Pan w innej gminie będzie pobierał na dzieci. Ewentualnie dzwoń, jak masz nr telefonu do Pani, aby zrezygnowała z świadczenia.
grosiki
Referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: grosiki »

tak bym zrobił jak agawa.
Kalina Druga
Stażysta
Zajmuję się: śr/fa/św
Kontakt:

Post autor: Kalina Druga »

nie ma kontaktu z wnioskodawczynia, wywiadu u nas nie ma z kim zrobić, wystąpiłam o wywiad do gminy gdzie ojciec jest z dziecmi
Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ