pani pobiera u mnie świadczenie pielęgnacyjne nad córką mąż wyjechał do niemiec 01.03.2018 i miał pracować do 30.06.2018, dostałam pismo z wuw ze w tym okresie zachodzi koordynacja, pani która pobiera świadczenie dzowni do mnie i mowi ze mąż zjechał już w kwietniu do polski i od 25.04.2018 jest zarejestrowany w KRU, jak to teraz załatwić przesłać przed uchyleniem decyzji dokumenty do wuw że on juz tam nie pracuje? a jak to jest w ogole jak jest że zachodzi koordynacja to oni mogą starać się o to swiadzcenie w niemczech?
Uchyl decyzję od 1.03.2018r. i jak już będzie prawomocna i ostateczna- wyślij ją do UW razem z dokumentem/oświadczeniem dotyczącym daty powrotu do kraju.
UW w swojej decyzji powinno uwzględnić zmianę obowiązywania okresu koordynacji
A może lepiej zadzwoń do UW i uzgodnij.
Bo równie dobrze jak zmienią okres obowiązywania koordynacji do 25.04.2018 to swoją decyzję możesz wtedy uchylić w okresie od - do i na bieżąco płacić świadczenie.Nie zablokujesz kobiecie wyplaty.
swiadzcenia pielelgnacyjnego w niemczech to raczej nie ma, ale byc moze jakies inne zwiazane z wychowywaniem niepelnosprawnego dziecka tak i moze sie o nie moga ubiegac , co nie wplywa na prawo do SP chyba, bo jak dotad w kazdym przypadku marszalek u mnie przyznawal SP...Ale jak napisala ~o - nic nam do tych pzrepisow i sie na nich nie znamy