Witam. Kobieta ma przyznane SW na dziecko okres świadczeniowy 2019/2021. Okazało się, że od lutego 2020 przebywa i pracuje za granicą, mąż z dzieckiem w Polsce. Czy w tym przypadku: wstrzymuję wypłatę 500+ kobiecie, przesyłam całą dokumentację do wojewody a mąż składa wniosek na dziecko i jego dokumenty też wysyłam do wojewody- i tam ustalają na czyj wniosek płacić 500+? Czy inne rozwiązania? Proszę o podpowiedź
Nie no nie ma opcji żeby ojciec składał drugi wniosek. Dlatego że we wniosku 500+ jest jasno zapisane czy CZŁONEK rodziny przebywa za granicą, oni są rodziną więc jeden wniosek. Bierzesz oświadczenie od Pana, że żona przebywa za granicą, od kiedy niech napisze, potem niech poda adres jej zamieszkania i adres pracodawcy. Proponujesz mu, że wstrzymasz świadczenia na czas rozstrzygnięcia przez Urząd Wojewódzki. Nie masz prawa mu wstrzymać, ale dla jego dobra możesz mu zaproponować, po co ma potem zwracać.
hmm.. tylko z drugiej strony jak Pan nie złoży wniosku a wojewoda uzna, ze pani świadczenia za czas jej przebywania za granicą się nie należą - to rodzina będzie za ten czas bez 500+, a jesli pan złoży wniosek to przynajmniej od tego miesiąca urząd wojewódzki mu wyrówna - czy nie tak?
Od dawna zajmujesz się 500 tak z ciekawości?
Sęk tkwi w tym, że nie można czegoś takiego robić bo każdy by tak robił
Po to jest ten zapis we wniosku o przebywaniu za granicą, że jak ktoś z rodziny wyjeżdża tak jak tutaj ta Pani to cała rodzina jest objęta koordynacja. Nie ma tak, że ona sobie wyjechała to ktoś sobie ubiegnie urzad i złoży nowy wniosek na siebie
Oni rozstrzygną od kiedy zachodzi koordynacja i jeżeli od lutego 2020 roku to dostaną wyrównanie.
wiesz, z tą koordynacją to mam takie przypadki, że nawet absurdalne sytuacje wg mnie-okazują się jak najbardziej przez wojewodę do zrealizowania - czyli między innymi wnioski składane przez oboje z rodziców, zarówno przez tego mieszkającego w Polsce jak i tego przebywającego za granicą
Maż nic nie składa. Masz przyznanie, więc pakujesz dokumentację + dokumenty z koordynacji (sytuacja zawodowa rodziców, daty od kiedy poza granicami praca i gdzie składki społeczne z tytułu tej pracy) z zapytaniem czy w sprawie zachodzi koordynacja i wysyłasz do UW. Wstrzymujesz wypłatę wyłącznie na wniosek strony - warto by było poinformować ją, że nie wstrzymanie grozi nienależnie pobranymi świadczeniami. I tyle.