Przyznano świadczenie na 1 dziecko od kwietnia. 15 czerwca babka przyszła poinformować, że mąż podjął od 1.06.2016 pracę w Niemczech ona nadal pracuje w PL. Dostarczyła umowę. Wszystko poszło do Marszałka- odpowiedzi brak, świadczenie wypłaciłam jeszcze za czerwiec i za lipiec. Muszę jest wstrzymać wypłatę lub zawiesić ale na jakiej podstawie? POMÓŻCIE.
jak nie chce otrzymywać to niech zrezygnuje z pobierania św wychowawczego a Ty na tej podstawie uchylisz jej decyzje za zgodą - na prośbę strony i niech złoży nowy wniosek i wszystkie dokumenty wysyłasz do ROPS
ale na wniosek strony chyba możesz uchylić jej swoją decyzję i wraz z wnioskiem strony, że rezygnuje z świadczenia wychowawczego i swoją decyzją uchylającą dosyłasz do ropsu pod jej numer sprawy i klientka niech złoży nowy wniosek i dosyłasz do ropsu też może w ten sposób? bo ustawa ma pierwszeństwo przed kodeksem chyba, ze się powołasz na artykuł 28 ustawy i jej wstrzymasz ale nie wiem na jakiej podstawie z kodeksu czy art 152 będzie dobry? może lepiej skonsutujcie to z prawnikiem, my takiego posiadamy wrazie wątpliwości się konsultujemy. może TOM coś pomoże?
Tylko, że jak przekazałam do Marszałka 15-06-2016 to już teraz nie ruszę tego, aż ROPS podejmie decyzje. MOge chyba tylko nasz 28 i KPA 152. Dzięki za wspólne myślenie