koordynacja zasiłek rodzinny dochody - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 paź 2022, 9:39

Hej, jak aktualnie postępujemy w sprawie koordynacji z dochodami z zagranicy przy zasiłku rodzinnym. Mam wniosek o zr. złożony u nas, mąż wnioskodawczyni pracuje za granicą. Nie rozlicza się w Polsce. Mam transfer danych za rok 2021 przedstawiony przez stronę ale w euro. Czy to wystarczy czy powinna mi oświadczyć na nieopodatkowanych przeliczony na ostatni dzień roku. Na tym transferze jest kwota brutto w euro i i cała legenda. Wprowadzacie te dochody do oprogramowania (sami przeliczacie)czy wysyłacie sam wniosek z dokumentami elektronicznie. Z góry dziękuję
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2022, 9:51

Na nieopodatkowanym oświadcza mi kwotę w EURO zgodnie z ustawa dochody uzyskiwane za granicą Rzeczypospolitej Polskiej, pomniejszone odpowiednio o zapłacone za granicą Rzeczypospolitej Polskiej: podatek dochodowy oraz składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne. Nie bawię się w domniemywanie co ja mam policzyć danej osobie. Jeżeli stały dochód to przeliczam w oparciu o NBP zgodnie z rozporządzeniem. Wprowadzam cały wniosek wraz z dochodami do systemu i wysyłam + skany dokumentacji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 paź 2022, 10:33

A no właśnie na transferze tak w skrócie i bez artykułów mam: brutto
płatności wolne od podatku, płatności przed potrąceniem składek na ubez. społ. , całkowite zatrzymanie składki na społeczne, przydział na izby, dotacje, pomniejszone o zatrzymane składki na ub. społ za wynagrodzenie zgodnie z kodek 220, całkowite składki sI, wynagrodzenie podlegające opodatkowaniu, całkowity potrącony podatek od wynagrodzenia, zwrotny podatek od wynagrodzenia.Nie widzę tu zdrowotnych. Brutto-całkowite składki si- całkowity potrącony podatek od wynagrodzenia=netto jakie oświadcza strona na nieopodatkowanych w euro czy źle myślę, jeżeli tak to proszę popraw mnie.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2022, 10:59

Strona ma Ci to oświadczyć a nie ty masz szukać i się domyślać po jakiś wydrukach w języku obcym. Jak nie wie, to niech idzie i niech tłumaczy te dokumenty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem