świadczenie pielęgnacyjne a emerytura - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 paź 2022, 14:41

Witam, moje ponowne pytanie dotyczy świadczenia pielęgnacyjnego ale tym razem wnioskodawczyni pobiera emeryturę. wnioskodawczyni złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na męża przez kancelarię prawną. Kobitka ma przyznaną emeryturę - nie zawiesiła świadczenia emerytalnego, mąż niepełnosprawność nabył w tym roku. decyzja odmowna jak dla mnie, czy miał ktoś z Was podobną sytuację i czy jesteście w posiadaniu takiej decyzji odmownej? Z góry dziękuje
KMACZKA
Praktykant
Od: 06 kwie 2022, 13:34
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 10 paź 2022, 11:27

odmowa z racji wieku powstania niepełnosprawności oraz art. 17 ust. 5 - ma ustalone prawo do emerytury. Odwołają się SKO może dać do ponownego rozpatrzenia bądź wyślą wezwanie do Pani. Będzie musiała zawiesić emeryturę. Chociaż raz miała emerytkę z bardzo wysoką emeryturą i utrzymali mi w mocy decyzję.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 paź 2022, 11:36

My jeszcze badamy związek przyczynowo skutkowy pomiędzy rezygnacją z zatrudnienia. Jak ktoś pół życia nie pracował to moje SKO uwala takich emerytów.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 paź 2022, 12:12

Szarak pisze:
10 paź 2022, 11:36
My jeszcze badamy związek przyczynowo skutkowy pomiędzy rezygnacją z zatrudnienia. Jak ktoś pół życia nie pracował to moje SKO uwala takich emerytów.
A możesz mi napisać w jaki sposób to robicie? Jakie dokumenty zbieracie, jakich żądacie?
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 paź 2022, 12:37

Ściągamy ZUS jak najdalej możemy, jak nic nie widzimy to wzywamy do przedłużenia dokumentacji albo złożenia oświadczenia o ostatnim zatrudnieniu wraz ze wskazaniem dlaczego osoba była tak długo nieaktywna zawodowo.

Ostatnio NSA wypuściło parę fajnych wyroków w tej sprawie.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/59F855ABF2

Stanowisko Sądu pierwszej instancji akcentujące w uzasadnieniu wyroku niepozostawanie przez skarżącego w zatrudnieniu i niewykonywanie żadnej pracy zarobkowej od 27 lat wynika natomiast z ustalonych okoliczności sprawy, które dotyczą przesłanki rezygnacji z zatrudnienia. W tym zakresie Sąd pierwszej instancji prawidłowo skupił się na przesłance wynikającej z art. 17 ust. 1 u.ś.r., która wymaga, aby niepodejmowanie lub rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej miały miejsce wyłącznie w związku ze sprawowaniem opieki nad osobą, o której mowa w tym przepisie. Prawidłowo Sad podkreślił, że świadczenie pielęgnacyjnej nie jest kierowane do wszystkich niezatrudnionych osób opiekujących się niepełnosprawnym członkiem rodziny, lecz do tych osób, które wywiązują się ze swego obowiązku alimentacyjnego, osobiście zapewniając stałą i długotrwałą opiekę i pomoc niepełnosprawnemu członkowi rodziny i jednocześnie z tego właśnie powodu zaprzestają aktywności zawodowej. Nie może być ono zatem traktowane jako zastępcze źródło dochodu. I dalej Sąd Wojewódzki podkreślił, że związek między rezygnacją z zatrudnienia (albo jego niepodejmowaniem), a sprawowaną opieką musi być bezpośredni i ścisły.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D444D2F131

Zawieszenie prawa do emerytury może usuwać negatywną przesłankę nabycia świadczenia z art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a) u.ś.r., nie stanowi jednak automatycznie potwierdzenia stwierdzenia przesłanek pozytywnych, te muszą zostać ustalone uprzednio.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 paź 2022, 14:58

Prowadziłam podobną sprawę..
Trzeba wezwać Stronę do zawieszenia emerytury i pouczyć że zawieszenie prawa do emerytury może usuwać negatywną przesłankę nabycia świadczenia z art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a) u.ś.r., nie stanowi jednak automatycznie potwierdzenia stwierdzenia przesłanek pozytywnych.
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 12 paź 2022, 10:27

Ostatnio SKO odesłało nam do uzupełnienia postępowania dowodowego. Zaznaczyli aby dokładnie sprawdzić jaki osoba miała staż pracy, w jakim okresie przed emeryturą np. przebywała na rencie. W wielu sprawach, które obecnie mam to osoby, które posiadają prawo do emerytury myślą, że od razu jak zawieszą emeryturę to będzie im się należało świadczenie pielęgnacyjne. Więc istotne jest, aby zbadać dokładnie związek przyczynowo skutkowy.
Mag33
Stażysta
Od: 21 cze 2017, 9:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/PS/FA

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem