koordynator - praca z rodzinami
koordynator - praca z rodzinami
Jak czeęto jako koordynatorzy odwiedzacie rodziny zastępcze? czy macie może jakiś plan wizyt? A co z dokumentacją? Rok minął od weiścia w życie ustawy a ja się nadal nie mogę odnaleźć.. i brakuje mi konkretnych przepisów, wytycznych, które regulowałyby zasady pracy koordynatora ...
Re: koordynator - praca z rodzinami
Jak są problemy w rodzinie zastępczej to wchodzimy w środowisko w miarę potrzeb, jeżeli rodzina nie zgłasza trudności to 1 raz w miesiącu lub co dwa miesiące.
skoro nie ma wytycznych to kontrola nie ma się czego czepiać, jest tylko utworzenie planu pomocy dziecku , a co dalej to chyba każdy według uznania
koordynator wpada 3 razy i RZ dostaje złą opinie potem likwidacja dzieci do adopcji pozostaje RZ którą się szkaluje do innych by nie nawiązali współpracy z taką RZ....
koordynator można powiedzieć że funkcjonuje podobnie jak asystent rodziny, tylko pracuje nie z rodzicami biologicznymi a z rodzinami zastępczymi i w sumie tworzy sobie pracę z rodziną sam bez jakichkolwiek procedur, praca twórcza oparta na wizytach w środowisku. Jedyną wytyczną jest utworzenie planu pomocy dziecku (cel główny, cele krótkoterminowe i cele długoterminowe), w dalszej kolejności weryfikowanie i modyfikowanie założeń plany pracy z dzieckiem.
a ten plan pracy to też wolna amerykanka bo co tam zawierać? ja piszę kontakty ze szkołą, nauka, poprawa ocen, kontakty z rodziną biologiczną, wizyta u stomatologa innego lekarza wg potrzeb
i co ile to weryfikować?
i co ile to weryfikować?
ja weryfikuje co pół roku...po przeprowadzeniu oceny sytuacji dziecka
robicie plany pełnoletnim wychowankom pozostającym w rodzinie?
Wchodzicie do domu RZ bez zapowiedzi w asyście drugiego pracownika? Który przepis to reguluje, czy nie jest to zakłóceniem miru domowego?
Mir domowy może zostać naruszony poprzez wdarcie się lub poprzez nieopuszczenie pomieszczenia mimo żądań osoby uprawnionej. Wdarcie się jest to wejście do pomieszczenia przy użyciu siły, bądź też w sytuacji gdy osoba uprawniona nie udziela zgody na wejście do pomieszczenia lub wręcz protestuje przeciwko wejściu. Nieopuszczenie obiektu natomiast zachodzi w sytuacji, gdy sprawca legalnie dostał się do środka pomieszczenia natomiast w wyniku pewnych zdarzeń stał się osobą niepożądaną w pomieszczenia i mimo usilnych żądań uprawnionego do pomieszczenia, nie chce opuścić lokalu. Więc bez przesady...
Oprócz koordynator - praca z rodzinami - Stare tematy przeczytaj również:
alimenty art 38
jednorazówka dla rodziny
tłumacz języka migowego
wychowankowie na starych zasadach
bariery architektoniczne
dodatek 200 zł
przemoc w rodzinie w pcpr
odpłatność pełnoletnich w rodz. zast.
umieszczenie dziecka w placowce
odpłatność rodziców biologicznych
art. 80 ust. 4 - zmiany dochodu dziecka