korydnacja a wstrzymanie wypłaty świadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 lip 2018, 10:14

witam
może już to pytanie tu padło, ale budzi moje watpliwości co robić gdy przychodzi Pani X zgłasza ze maz wyjechał zagranice , wysyłam dokumnety do Wojewody itp. a co z wypłatami ??? realizujecie dalej ?? jest to dla mnie dosc niejasna sytuacja bo..
1. ustawa okresla przypadki kiedy wstrzymujemy wypłaty swiadczen i nie ma tam mowy o kordynacji
2. kolezanki z innych gmin wstrzymuja na wniosek strony ..(???)
3. w urzedzie wojewodzkim Pani zajumjaca sie sprawa "karze natychmiast wstrzymać wypłaty "
3. a co mamy robc i na jakiej to podsatwie ? i jakim dokumentem ? decyzja? informacja? jaka podstawa prawna ??? :evil: :evil: :evil: :evil:
Alicjagagi1986
Stażysta
Od: 21 cze 2018, 10:43
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 26 lip 2018, 10:49

HALLO LUDZISKA POMOCY NIKT NIE MIAŁ TAKIEGO PRZYPADKU
Alicjagagi1986
Stażysta

Napisano: 26 lip 2018, 12:06

Ja zawsze proszę ludzi o napisanie prośby o wstrzymanie wypłat z uwagi na fakt podjęcia męża czy żony pracy za granicą i na tej podstawie wstrzymuje i wysyłam to wszystko do wojewody. jak odpowie ze koordynacja uchylam i wysyłam razem z decyzją harmonogram wypłat.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 26 lip 2018, 12:34

ja uważam ,ze nie można wstrzymać wypłat prawomocnej decyzji bo Pani z UW kazała tak zrobić
jesli klient nie chce pózniej oddawać kasy to może zrezygnować i napisać prośbę o uchylenie i nawet nie musi podawać przyczyny.
jeśli złozy w tym samym miesiącu nowy wniosek ,w którym zaznaczy ,ze członek rodziny przebywa za granicą to normalnie prześlemy do rozpatrzenia do UW i nic klientowi nie przepadnie
ale w urzędach wojewódzkich nie chce im się rozpatrywać wniosków więc wolą nas wkopać i mówią ze mamy wstrzymać wypłatę zeby pózniej ONI nie musieli żądać zwrotu za okres koordynacji ,a jeśli się okaże ,ze koordynacji nie ma to wtedy my wszystko wyrównamy..
tylko czy jeśli u nas w przyszłości będzie kontrola to czy nie będziemy mieli kłopotów z racji nie realizowania wypłat prawomocnej decyzji bez wystąpienia przesłanek wstrzymujących wypłatę zawartych jasno w naszej ustawie?
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 26 lip 2018, 12:52

Nowa34 pisze:Ja zawsze proszę ludzi o napisanie prośby o wstrzymanie wypłat z uwagi na fakt podjęcia męża czy żony pracy za granicą i na tej podstawie wstrzymuje i wysyłam to wszystko do wojewody. jak odpowie ze koordynacja uchylam i wysyłam razem z decyzją harmonogram wypłat.

ale na podstawie czego wstrzymujesz??? jaki art.??? piszesz decyzje ? pismo?
jak to wygląda
Alicjagagi1986
Stażysta

Napisano: 26 lip 2018, 14:17

Szczerze? Przyjęłam takie postępowanie po mojej poprzedniczce. robię w świadczeniach niecały rok i sama nie wszystko wiem. Tak robiłam, pisali mi pismo z prośba o wstrzymanie, ja to wpinałam do akt i razem ze wszystkim wysyłane było do wojewody, nie robiłam żadnej informacji ani decyzji, notatki nic. Jeszcze nikt mi tego nie podważył, ale jeśli robię źle to mnie uświadomcie, bo teraz to już sama nie wiem :oops:
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 27 lip 2018, 11:09

my tez wstrzymujemy na prośbę strony.

jak uchylisz na wniosek strony, to potem rops moze czasem rozpatrywac wniosek tylko do momentu uchylenia, bo dalej strona juz nie chciała(jej uchylenie na wniosek strony)..

uchylic z powodu wyjazdu za granice nie mozesz, bo nie jestes organem własciwym.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2018, 12:37

Kiedyś byliśmy na szkoleniu z koordynacji jak była zmiana z marszałka na wojewodę, był pan z ministerstwa i między innymi ten temat był poruszany, powiedział ze na prśbę strony można wstrzymać ministerstwo nie widzi w tym temacie przeciwskazań
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 27 lip 2018, 13:43

ale podstawy prawnej do wstrzymania decyzja albo postanowieniem nie ma:) wiec takie wstrzymanie to chyba raczej tylko jako czynnosc techniczna, jesli strona chce, a my wiemy,ze nikt sie tego nie bedzie czepial (kontrola z UW)...NIK juz moze do tego miec zastrzezenia;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2018, 14:05

oczywiście że chodzi o czynność techniczną bez żadnych dec, pism
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x