Korzystanie z przekroczenia po ubyciu członka rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 12 sie 2015, 14:01

Nie. Tak jak napisałem wcześniej.
Zmieniam decyzję z dn. nr. i ustalam, że od np. 1 sierpnia świadczenia są realizowane w trybie art. 5.ust. 3 uosr.

btw, SKO zaczęło nam się rzucać, że osoba musi być świadoma konsekwencji jakie powoduje pobieranie na podst. art. 5 ust. 3. Bo np. uzna, że bardziej sie kalkuluje zrezygnować z 2 czy 3 miesięcy w tym okresie zasiłkowym a skorzystać z warunku w kolejnym. Więc teraz w każdej takiej sytuacji wszczęcie postępowania i decyzja z uzasdadnieniem z czym się je ten 5 ust. 3.
Iks pisze:Ja po prostu nie widzę podstawy do zmiany decyzji, znaczy elementu który w tej decyzji można zmienić.
art. 32 ;) zmiana sytuacji dochodowej majaca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych (w kolejnym okresie)
A elementem jest ustalony stan faktyczny (sytuacja dochodowa), który niewątpliwie uległ zmianie.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2015, 14:04 przez Tom., łącznie zmieniany 1 raz.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 sie 2015, 14:01

hmmm, czyli mogę tak, że zmieniając decyzję nr,.... orzekam przyznać zr... na ... od sierpnia ? a mogę to zrobić w tej decyzji uchylającej ? znając życie to pewnie nieee...
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 12 sie 2015, 14:04

A tak naprawdę teraz to już nie będzie miało żadnego znaczenia, bo od stycznia wchodzi zł za zł, od listopada będzie możliwy ostatni "warunek" - rekordowo wysoki.

Oczywiście na SKO czasem nie ma siły - rozumiem.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 14:05

Nie tyle możesz a powinnaś. Przecież to w tym postępowaniu zmienia Ci się skład rodziny a co za tym idzie sytuacja rodzinna/dochodowa rodziny.
Pkt. 1 uchylam
Pkt. 2 Zmieniam
Pkt. 3 108kpa
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 12 sie 2015, 14:09

Iks pisze:Hmm, ja nie zmieniam jak wchodzi warunek, prawo do świadczenia przecież po prostu istnieje nadal.
ja też nie .. ale informuję zwykłym pismem, że ma warunek co by nie było później zaskoczenia .. ale w tym przypadku jak i tak robi decyzję zmieniającą to uważam, że można to ująć w pouczeniu
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 14:10

czemu 108 ?
a odnośnie strony praktyczniej, to w sygnity robiąc decyzję uchylającą, mogę tylko wybrać świadczenia do uchylenia, składu rodziny tam zmienić nie mogę, to mam najpierw zrobić uchylajacą a później wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zm. sytuacji życiowej i tam dopiero wywalić, a złączyć sobię tą decyzję na wydruku ? tylko ze wtedy w systemie byłyby pod dwoma nr, a nie jednym, czy jak ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 12 sie 2015, 14:17

Tom. pisze:art. 32 ;) zmiana sytuacji dochodowej majaca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych (w kolejnym okresie)
No właśnie ta zmiana sytuacji nie ma dla mnie wpływu na prawo do świadczenia, bo strona to prawo przecież zachowała. A w kolejnym okresie to może tylko potencjalnie wpłynąć na prawo do świadczenia, ale wcale nie musi - zdarzenie przyszłe, niepewne. Świadczenia przecież nie będą przysługiwać dopiero w przypadku kolejnego przekroczenia, a w związku z np. podniesieniem kryterium przekroczenia wcale może nie być. Ale oczywiście rozumiem też Twoją argumentację ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 14:19

My to robimy poprzez wniosek o zmianę świadczenia gdzie można wywalać osoby ze składu i modyfikować praktycznie wszystko. A na koniec reczna modyfikacja wydruku, żeby wyszło to o co nam chodzi.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 12 sie 2015, 14:30

Dzięki ;)

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x