koszty obsługi 3% - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 25 sty 2016, 13:15

Witam
mam pytanie odnosnie pisma z MUW zdnia20.01.2016(województwo małopolskie) mówiace o w tym ze kwota dotacji przeniesione w trybie art 164 ustawy o FP maja pokryc wyłacznie wypłate swiadczeń rodzinnych FA i ZDO,bez kosztów obsługi.Co o tym myslicie,korygujecie?
Qusta123

Napisano: 26 sty 2016, 9:21

Witam. Otrzymałam to pismo i oprócz tego, że jest wkurzające, na razie nie robię z tym nic. Zresztą nie mam wielkich możliwości. Plan jest u nas wykonany praktycznie do zera. Nie mam gdzie przeksięgować wykonania z tych "nienależnych" 3%. Czekam co będzie dalej. Zresztą MUW też czeka. Część gmin będzie pewnie czym prędzej korygować i oddawać. Ja poczekam, aż dostanę wyraźne polecenie, że tak mam zrobić. Zwróć uwagę, że oni nic nam nie nakazują, po prostu wyjaśniają nasze "wątpliwości. Swoją drogą ciekawa jestem kto zgłosił te wątpliwości. Dla mnie jest to po prostu szukanie na siłę pieniędzy na spełnienie obietnic bez pokrycia. A tak dla zainteresowanych wklejam art.164 ustawy o FP: " [Finansowanie wydatków nieprzewidzianych] 1. Wydatki nieprzewidziane, których obowiązkowe płatności wynikają z tytułów wykonawczych, wyroków sądowych lub ugód, mogą być dokonywane bez względu na poziom środków finansowych zaplanowanych na ten cel. Odpowiednia zmiana planu wydatków powinna nastąpić w trybie przeniesień wydatków z innych podziałek klasyfikacji wydatków lub z rezerw celowych.[/i]" Od kiedy to wydatki na ŚR,FA,ZDO, na które od początku dali za mało pieniędzy są wydatkami nieprzewidzianymi?
MP2015

Napisano: 26 sty 2016, 9:40

też czekamy..podobno miało się coś ukazać w CASie do wypełnienia.. czy ktoś coś wie ?
Molley

Napisano: 26 sty 2016, 9:49

myślę dokładnie tak samo jak MP2015. Czekam co będzie. W ustawie o św. rodz. art .33 przy finansowaniu kosztów obsługi nie ma słowa o wyłączeniu dotacji z tyt. zobowiązań wymagalnych - jest 3 % od dotacji na św. rodzinne. Zobaczymy co zrobią.
alaaa

Napisano: 26 sty 2016, 15:46

wg mnie nie zmienia się zasad w trakcie gry. dlaczego nikt o tym nie wspomniał w 2015 r. wg mnie to nie możemy siedzieć cicho, no ale jak słyszę skarbniczki się cykają i będą zwracać. Ja akurat pracuję w SR i wg mnie to jakieś nieporozumienie i UW powinien się szybko z tego wycofać. Ciekawe czy tylko Małopolski UW, czy tak cała Polska?
GosiaU

Napisano: 27 sty 2016, 9:05

Rozumiem, że chodzi tylko o kwotę wymienioną w ostatniej kolumnie załącznika do pisma pisma?
urzędnik

Napisano: 27 sty 2016, 9:42

Witam my oprócz pisma z 20.01 otrzymaliśmy jeszcze pismo z 25.01 z tabelką w rozbiciu na poszczególne dodatki do zasiłków rodz, zdo itd i w tym piśmie powołują się na pismo z dnia 2 czerwca 2015, które mówiło o konieczności księgowania przekazywanych kwot dotacji w podziale na poszczególne rezerwy i decyzje Ministra. czy ktoś otrzymał to pismo z czerwca??
kasiaaA

Napisano: 27 sty 2016, 9:49

My nie mamy obowiązku księgować zadaniowo
pat

Napisano: 27 sty 2016, 10:35

Nie znalazłam pisma z czerwca, szukaliśmy. Prawdopodobnie temat dotyczy tylko małopolski. Też się nie zgadzamy tylko co robić?
Molley

Napisano: 27 sty 2016, 14:41

Nie wiem moim zdaniem nie powinniśmy się na to godzić, a jeśli nie da się tego cofnąć, to niech nam UW napisze, powie, jak na przyszłość uniknąć takich sytuacji żeby można było wykorzystać z otrzymanej dotacji całe 3%
GosiaU

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x