Odpis na koszty obsługi
3% na świadcz. rodz i FA
1,5% na 500+
nalicza się od otrzymanej dotacji.
Zatem, zwrot niewykorzystanych środków w grudniu ma wpływ na zmniejszenie kwoty odpisu?
jeśli chodzi o rozdz. 85502 ja liczę w następujący sposób:
otrzymana dotacja - minus wypłacone świadczenia rodzicielskie - koszty od świadczeń rodzicielskich (x razy 30 zł) x razy 3% / dzielone na 103 %= koszty śR, FA,SZO,ZDO
W różnych pismach z MUW jest napisane, że koszty obsługi liczy się od dotacji otrzymanej, a nie od wydatkowanej.
Ja 85502 liczę tak jak olik. Trzeba uwzględnić inne koszty obsługi dla świadczeń rodzicielskich (30zł za 1 decyzję)
Koszty obsługi liczymy od otrzymanej dotacji w rozdziale np.85202 x 1,5% na pewno nie po zwrocie.Koszty 85501 liczymy tak jak napisał olik bo tam robi się wyłączenie świadczeń rodzicielskich.Pozdrawiam
Nie pytam o sposób wyliczenia kosztów, tylko od jakiej kwoty liczyć jeśli niewykorzystaną dotację zwrócę do Urzędu Wojewódzkiego pod koniec grudnia. Czy ktoś wie i ma w tej sprawie wyjaśnienia?
Ja od lat liczę koszty obsługi od wypłaconych świadczeń i składek ZUS podopiecznych w 85502 bo wiadomo że otrzymuję dotację na wypłatę a to co nie wykorzystam to zwracam więc nie mogę sobie policzyć 3% od tego co oddam. Zresztą robię tak i bynajmniej nigdy nie mam stresu że za dużo wydałam na koszty obsługi.
Ośrodki oddają to co mogłyby wydatkować a potem Rafalska głosi że taki procent gmin nie wydatkowuje należnych im środków na koszty obsługi. Liczę od otrzymanej dotacji, taki zapis jest w ustawie i takie wytyczne dostaję z LUW. W styczniu rozliczam dotację i żyłuję co do grosza ze środków rządowych. Gminy nie stać na szastanie swoimi pieniędzmi
Skoro o kosztach obsługi mowa. Świadczenia mają stanowić 97% otrzymanej dotacji, to zawsze będzie trochę zwrotu ze względu na niższe koszty obsługi świadczeń rodzicielskich.Oddajecie środki które zostały z obsługi w związku z tymi kosztami należnymi za świadczenia rodzicielskie czy przeznaczacie na wypłatę świadczeń jeżeli Wam trochę brakuje?