koszty upomnienia - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 lip 2014, 11:10

czy ktoś może mi podać przepis który mówi o tym że koszty upomnienia to w 95% dochód BP a w 5 % gminy?
karolek18

Napisano: 17 lip 2014, 11:47

Nie ma takiego przepisu.
BDMB

Napisano: 31 lip 2014, 14:38

jest przepis:
art. 4 ust. 7 Ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego, treść:
"5,0% dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa w związku z reali-zacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej"
ops_ja

Napisano: 31 lip 2014, 14:39

Potrącamy 5%, jeśli upomnienie wysyłał ROPS do dłużnika czy w całości przekazujemy koszty upomnienia do województwa?
ops_ja

Napisano: 01 sie 2014, 9:49

ops_ja pisze:jest przepis:
art. 4 ust. 7 Ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego, treść:
"5,0% dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa w związku z reali-zacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej"
Dochód z tyt. KU nie jest dochodem uzyskiwanym na rzecz BP,

KU pobierane są na podstawie przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji i tam jest również napisane (art. 15) , że KU są pobierane na rzecz wierzyciela a wierzycielem w tym przypadku jest gmina.
BDMB

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x