Koszty Upomnienia - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 gru 2015, 9:37

Mam pytanie, bo już sama nie wiem. W październiku na szkoleniu tłumaczono że koszty upomnienia możemy umorzyć wtedy gdy US odeśle (umorzy) TW. No i TW mam umorzone teraz pytanie co z tymi kosztami upomnienia? Jak wy robicie, bo przecież każdy wystawiał upomnienia...
Czy można z wpłaty od dłuznika albo od komornika pokryć te koszty ( jeżeli tak to w jakim przypadku?) ? Czy umorzyć tak jak mówili na szkoleniu? Tylko zastanawiam się jak miałoby wyglądać umorzenie w sygnity... Ktoś coś podpowie? Bo koniec roku zbliża się wielkimi krokami..... :)
jane80

Napisano: 16 gru 2015, 10:23

nikt nic nie podpowie? nic z tym nie robicie?
jane80

Napisano: 16 gru 2015, 11:47

Ja też na jednym ze szkoleń uzyskałam takie informacje, ale nie zapisałam z czego to miałoby wynikać, że możemy po umorzeniu postępowania egzekucyjnego przez US umorzyć z marszu koszty upomnienia. W sygnity też nie ma takiej możliwości. Więc może jeszcze ktoś się wypowie bo też jestem ciekawa
kasiula

Napisano: 16 gru 2015, 12:20

nie ma podstawy do umorzenia. Musimy liczyć na dłużnika, że w końcu sam wpłaci :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 12:31

p. Wojdowski na szkoleniu tłumaczył ze egzekucja administracyjna = koszty upomnienia, w związku z tym umorzenie egzekucji adm. = umorzeniu kosztów. Dlatego zastanawiam się co z tym zrobic.
Elmer ty nic z tym nie robisz?

Tzn. że jak dłużnik sam wpłaca na nasze konto to może z tej kwoty spłacić koszty upomnienia?
jane80

Napisano: 16 gru 2015, 12:45

tak
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 13:05

Elmer rozumiem ze jako pracownik merytoryczny nic z ty,m nie zrobie poki dłużnik sam nie spłaci. Ale czy pracownik księgujący te koszty upomnienia ( przypisywane w momencie wystawienia upomnienia) tez nic z tym nie robi ? Będzie tak wisieć na koncie?
jane80

Napisano: 16 gru 2015, 13:41

tak :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 13:46

Dzieki :)
jane80