koszty upomnienia dot.dłużników aliment. - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 05 maja 2015, 9:31

Witam, wiem, że temat ten był już poruszany, ale powiedzcie mi, czy przypisujecie koszty upomnienia w momencie doręczenia czy dopiero w momencie wpłaty? Ja przypisuję i ten dług wciąż mi rośnie i w związku z tym moje wątpliwości:
- czy prawidłowo jest, że wykazuję w Rb-27ZZ w podziale na 95% w części A i 5% w cześci B?
- czy kosztów upomnienia nie wykazuje się jako należności do Rb-N i Rb-Zn?
Basia111

Napisano: 05 maja 2015, 10:36

koszty upomnienia księguję tylko w momencie wpłaty i jest to zadanie własne 85219/0690, które wykazuję w Rb-27s
Miłka

Napisano: 05 maja 2015, 10:48

ja wykazuję je w Rb 27ZZ, w części A w całości, to gmina później sobie rozbija 95% i 5%, w Rb N i RbZN nie wykazuję w ogóle
Ania80

Napisano: 05 maja 2015, 12:50

Analizowałysmy ten temat bodaj rok temu i doszliśmy do wniosku, że prawidłowym jest księgowanie należności z tytułu kosztów upomnień po doręczeniu upomnienia.
Gość

Napisano: 06 maja 2015, 10:45

Ja księguję jak Basia - na podstawie informacji z działów merytorycznych. W Rb-27ZZ wykazuję również jak Basia a w Rb-N i Rb-ZN nie wykazuję.
Anna5

Napisano: 06 maja 2015, 10:47

Czy ma ktoś jakies przepisy, podstawę prawna lub informację MIPS jak księgować ku ? Jedni zostawiąja sobie jako dochód gminy, inni oddają do BP w 100%, inni dzielą 95+5.
Jak jest prawidłowo?
olaola

Napisano: 08 maja 2015, 18:22

te 5% z części b sprawozdania Rb 27ZZ wykazujecie w rb27 S jako dochody własne gminy?
Ania80

Napisano: 10 maja 2015, 18:41

W ustawie o dochodach JST jest zapis:
Art. 4. 1. Źródłami dochodów własnych gminy są:
7) 5,0% dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa w związku z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej;
--------------
W przypadku zadania zleconego FA o dochodach gminy stanowi ustawa o FA czyli obowiązuje "o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej".
Z przepisów tej ustawy wynika, że 60% kwoty należności stanowi dochód BP, 20% OWW i 20% OWD a odsetki są dochodem BP. Ustawodawca nie wskazał wprost czyim dochodem są koszty upomnienia ale wynika to z ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji do której w ustawie FA jest odesłanie.

Zapis ustawy FA:
Art.27. 3. Należności podlegają ściągnięciu w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.
------------------------
Koszty upomnienia są należnością która powstaje z mocy prawa w momencie doręczenia upomnienia i zgodnie z zapisem art. 15 § 2. ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji są pobierane na rzecz wierzyciela.

Biorąc powyższe pod uwagę należy stwierdzić, że stosowanie przepisu art.4.1 pkt. 7 na podstawie którego następuje podział kwoty kosztów upomnienia 95% BP i 5% OWW jest błędem. Stosując ten sposób rozumowania należałoby pobrać 5% od odsetek i 5% od 60-cio procentowej należności BP. Widać, że jest to absurd.
----------------------------
Dochody OWW z FA określa ustawa FA i ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji do której nastąpiło odesłanie i wg. której koszty upomnienia stanowią dochód wierzyciela czyli OWW.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 18:12

ale koszty te są związane z zadaniem z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami jak pisze BDMB
To są związane i jest 5% czy nie są i nie ma tych 5%?
kasia121

Napisano: 12 maja 2015, 8:05

my dostaliśmy w czerwcu 2014 pismo z UW że jest podział 95% i 5% i są to zadania z zakresu administracji rządowej oraz inne zadania zlecone ustawami
Ania80

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x