Witam, czy orientuje się ktoś jak zaksięgować koszty upomnienia nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych i wychowawczych z koordynacji które zostały wysłane i opłacone przez Mazowiecki Urząd Wojewódzki a potrącone będą z bieżących świadczeń wychowawczych i przekazane do UW? W jakim sprawozdaniu wykazać te koszty upomnienia? Nadmieniam, że UW każe zwrócić koszty upomnienia w całości nie potrącając 5%.
Nie jestem księgowym tylko merytorycznym ale bardzo mnie ciekawi podstawa prawna dokonania takiego potrącenia. Ja osobiście takiej nie znam ale może UW podało taką. eliza30 czy podzieli się Pani podstawą prawna jaką wskazało UW na dokonanie takiego potracenia ?
Art 25 pkt 7 o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci
7.Kwoty nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanego świadczenia wychowawczego, wypłacanych świadczeń rodzinnych, wypłacanych zasiłków dla opiekunów, o których mowa w ustawie z dnia 4kwietnia 2014r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz.U. z2017r. poz.2092oraz z 2019 r. poz. 1818), oraz świadczenia dobry start.
Rzeczywiście, zasiało to we mnie wątpliwości. A więc potrącać powinno się tylko należność gł i odsetki. Co w takim razie z kosztami upomnienia? Czekać aż łaskawie spłaci?
Na każdym szkoleniu z egzekucji w administracji mnie uczono, że nawet za pisemną zgoda strony nie mam podstawy do potrącenia kosztów upomnienia z bieżąco wypłacanych świadczeń. Dlatego się zapytałem czy Pani Wojewoda podał taką podstawę.
Na każdym szkoleniu z egzekucji w administracji mnie uczono, że nawet za pisemną zgoda strony nie mam podstawy do potrącenia kosztów upomnienia z bieżąco wypłacanych świadczeń. Dlatego się zapytałem czy Pani Wojewoda podał taką podstawę.
Nie, koleżanka z merytorycznego stwierdziła że należy potrącić także upomnienia.
Na szczęście nie zostały potrącone.