Witam, mam pytanie jak w waszych Ośrodkach macie rozwiązany zwrot kosztów przejazdów do rodzin dla asystentów? Bo pracownicy socjalni mają to jasno w ustawie, mają umowy itd. U mnie asystent też ma umowę na jazdy własnym samochodem i na koniec miesiąca rozlicza kilometrówkę....zastanawiam się czy tak może być???
my ryczałt dla socjalnych i dyrektora 250,74 zł/m-c i kilometrówkę 0,8358 zł/km opiekunek i asystenta bez podatku wypłacamy, różne są wyroki sądów ale można znaleźć że bez podatku bo to zwrot kosztów używania samochodu do celów służbowych za zgodą pracownika na rzecz zakładu więc to nie przychód - pracownik nie zarabia na tym, zakład powinien zapewnić służbowy transport a jeśli nie zapewnia to musi zwracać koszty
w wyrokach sądów, które ja czytałem że powinny być opodatkowane było mowa o zwrotach kosztów dojazdu do i z pracy, o których tutaj nie mówimy, bo te słusznie stanowią przychód pracownika jak karnet na siłownię, fitness czy opieka medyczna finansowana przez zakład pracy (dodatkowe bonusy pracy w niektórych firmach)