Kochani, pomóżcie, bo jestem nowa w zawodzie. Mam klienta niby bezrobotnego, a dostałam ustny donos od jego sąsiada (też klienta), że facet trochę gdzieś pracuje i to legalnie. On oczywiście zaprzecza. Jak mogę to sprawdzić, jak dojśc do prawdy?
Wezwać do wyjaśnienia. Jeśli nie potwierdzi ściągnąć aktualne zaswiadczenie z pup. Oczywiscie moglo sie zdarzyć ze podjal prace i nie zgłosił w pup, ale to na krótką metę, bo naloza sie składki na ubezpieczenie zdrowotne i zus to wychwyci i poinformuje pup ze cos nie teges. Moze to jednak porwać. My tez pisaliśmy do US czy za takiego klienta placony jest podatek i kto go odprowadza ( dane firmy) oraz tak samo do ZUs zapytanie o skladki.
Wysyłasz wniosek o udostępnienie danych osobowych do ZUS powołując się na art. 105 ustawy z zapytaniem czy dla takiego a takiego pana odprowadzane są składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne o kiedy i kto jest płatnikiem składek, w zależności jak ci odpowiedzą wzywasz klient i przedstawiasz mu papierek, że wiesz, że pracuje. Jeżeli nie pracuje to musisz wyegzekwować żeby był zarejestrowany w PUP i kontrakt na aktywizację zawodową
co jest tajne i poufne, czy za kogoś opłacana jest składka na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne to są podstawowe dane do rozstrzygnięcia o przyznaniu lub odmowie świadczeń z pomocy społecznej. Zawsze ZUS, US, NFZ Sąd czy każda inna instytucja zobowiązana jest od udzielenia informacji o osobie na wniosek o udostępnienie danych osobowych, nikt ci przecież nie odpowie na podstawie inne pisma