krus - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 03 lip 2014, 12:00

a czy instytucja ma możliwość wystąpić kto pobiera? myśle ze jak napiszą o konkretną osobę to owszem
zuzzanna

Napisano: 03 lip 2014, 12:01

Zuzanna obawiam się że ma.
A jak nie ma to rzucą ci spis KRUSowców i zapytają się czy pobiera. Na jedno wyjdzie tylko roboty więcej.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 12:42

Zastanawiam się tylko co teraz, ludzie bez problemu podpisywali ze zaprzestają prowadzenia gospodarstwa rolnego a teraz klops. co będziecie robić w takiej sytuacji wysyłać do krusu i ubezpieczać u siebie?
kasia01

Napisano: 03 lip 2014, 12:44

Ludzie złożyli oświadczenia a teraz mogą mieć kłopoty.
Nasze zadanie to poinformować ich o konsekwencjach złożenia takich oświadczeń i chyba nic więcej nie możemy zrobić.
adaw

Napisano: 03 lip 2014, 13:38

z tego co się zdążyłam zorientować gminy ościenne piszą do KRUS zbiorówki z wszystkimi , którzy pobierają ZDO, SZO itd.. . osobiście uważam że to błąd. Po konsultacji telefonicznej z "moim" krusem dowiedziałam się że gdy dostają oni takie zbiorówki hurtem "wyrzucają" wszystkich z ubezpieczenia, dla niektórych ludzi, prostych bojących się - to po prostu dramat. Swoim takiej traumy nie serwujemy, ale gdy podpiszą oświadczenie o zaprzestaniu informujemy ze ich obejmujemy ubezpieczeniem i że mają zgłosić ten fakt osobiście w KRUS. KRUS lepiej traktuje przypadki indywidualne.
yyeee

Napisano: 03 lip 2014, 13:44

tylko na jakiej podstawie te wszystkie działania ??? KRUSY podejmują
ellej

Napisano: 03 lip 2014, 14:22

jak wchodziły ZDO to pisałem że nie jest logiczne aby rolnik pobierający z KRUS dotacje/ chorobowe /tam był czynnie zawodowo pracującym na swojej ziemi i czerpiącym z tego tyt. korzyści a u nas aby dostać kase dodatkową napisze ze w tym samym czasie nie pracował na swojej gospodarce i wystarczy taka niespójność aby wypłacać i tu i tu. I gdzie ci oburzeni którzy wtedy krzyczeli ze nie ma podstaw? Owszem my przyznać mogliśmy ale tak jak pisałem wtedy ludzie mogą za jakiś czas mieć jazdę łącznie ze spłatami dotacji z KRUS i wtedy przyjdą z pretensjami że nikt ich nie poinformował. U nas kazaliśmy ludziom dowiedzieć się w KRUS osobiście co im "grozi" za taki zapis u nas i jak dotąd nie przyszedł żaden właściciel gospod z wnioskiem, czyli jakieś wyjaśnienia w krus dostawali
PKk

Napisano: 03 lip 2014, 14:36

Dotacje to z ARiMR nie z KRUS ale ta ustawa to kolejny dowód na to że "każdy sobie rzepkę skrobie" w naszych ministerstwach . Ustawa zrobiona hura ...........dół będzie się borykał z tym .....a jak coś to napisze się oficjalnie, że rozstrzyga organ właściwy, że my nie to oni
ellej

Napisano: 03 lip 2014, 14:39

Czy ten komunikat dotyczy także wyrównań od lipca 2013r?
~ila~

Napisano: 03 lip 2014, 14:44

tak
znaczek
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 02 lip 2014, 12:30
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny