mam taki problem pani - rolniczka dostała śp od 1 kwietnia poszła do krus ich poinformować ze złożyła oświadczenie że zrezygnowała z pracy w gospodarstwie ( mąż właściciel ) krus wyrejestrował ją ze składek społecznych od 1 kwietnia ale i ze składek zdrowotnych od 1 kwietnia i nie chcą jej doubezpieczyć do męża bo twierdzą że my mamy opłacać jej składkę ... a i doubezpieczą jeśli ja wydam decyzję że nie obejmę jej ubezpieczeniem zdrowotnym z konkretnego powodu co zrobić ???
moge ubezpieczyć nie mam problemu z tym
tylko u nas krus teraz twierdzi że osoby pobierające zdo i które złożyły to magiczne oświadczenie że zrezygnowały z pracy w gospodarstwie powinny się zgłosić do nich poinformowac ich o tym i oni ich wyrejestrują i my mamy płacić za nich wszystkie składki no ale niestety troche ich mamy ... ze składkami społecznymi się zgodze ale na zdrowotne nie koniecznie ...
A może by zrobić tak, wydajesz zaświadczenie, że nie zgłosiłaś do ubezpieczenia zdrowotnego tej pani ponieważ jej mąż jest osoba ubezpieczoną zdrowotnie i to on zgłasza żonę jako członka rodziny i tu podajesz przepisy, które określają te wyjątkowe przypadki kiedy to OPS zgłasza świadczeniobiorcę do ubezpieczenia zdrowotnego. Mąż tej pani pobiera z KRUS druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego żonę = może ten druk pobrać ze strony KRUS i im to zgłoszenie składa i niech oni odmówią na piśmie skoro są tacy mądrzy. Czasy się zmieniły a feudalizm w KRUS trwa.
no bo jeśli kobita ma śp np a maz pracuje to nikt nie ma problemu żeby ją doubezpieczyć do męża i nie rozumiem dlaczego krus też tak nie chce robić ... chcą jakieś decyzje że odmawiam przyznania składki na ubezpieczenie zdrowotne z jakiego tytułu ... porażka jakaś z tym krusem
hmm ale to jzu problem krus czy do nich te osoby sie zgłosza....wnioskodawcy maja taki obowiazek.
a do zdrowotnego np. przy zdo nie placi sie składek zdorwotnych wstecz tj za okres od lipca 2013 r do wejscia w zycie ustawy ...
wiec tylko spoleczne mozecie
a zdrowotne od dnia wejscia w zycie dopiero mozna.
i zadnej decyzji na składki bym nie wydawał...gdyz na skladki nie wydaje sie decyzji. Jak ja wyrejestrowali wstecz to tylko spoleczna za wstecz i od wejscia w zycie ustawy zdrowotna bo tak stanowi art 66 ustawy
no ja żadnej decyzji nie będę wydawać tylko oni chcą ... porażka z tym naszym krusem
tylko się zastanawiam czy oni mogą doubezpieczyć takie osoby do mężów żon ... a z tego co mówi to moga ale my mamy przyznawać im składki a najlepsze że przy zdo oni twierdzą że wyrejestrują osobę od 1 lipca 2013 z wszysktimi składkami społeczne się spłaci ale zdrowotne my możemy przyznać od wejścia w życie ustawę toż kosmos jakiś jest
jak to załatwić ? napisac pismo czy krus może doubezpieczyć żonę do męża ? jeśli odpiszą że tak to nie objąc składką ???
art. 66 ust. 2 stanowi rozniez ze skladki zdrowotnej nie oplacamy jesli nasz klient posiada status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej...skoro maz tej pani jest osoba objeta ubezpieczeniem zdrowotnym to my nie oplacamy i juz (maz jest ubezpieczony w KRUS i to nas zwalnia z obowiazku ubezpieczenia zdrowotnego)
jesli KRUS o tym nie wie, to nalezy go uswiadomic:) ale nie w formie decyzji dla klienta, bo skladki nie sa swiadczeniami, kltore my przyznajemy albo nie ... my przyznajemy swiadczenie a w okreslonych sytuacjach po przyznaniu tego swiadczenia mamy obowiazek oplacania skladek - w tym przypadku nie mamy