krus - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 lut 2015, 14:51

Czy macie taki przypadek że KRUS wykreśla z ubezpieczenia od 2013-07-01 osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne na dziecko od 2012 roku? Ja mam taki przypadek.
kos

Napisano: 05 lut 2015, 15:03

A na jakiej podstawie wykreślili? Przecież w 2012 r. nie było oświadczeń rolników, że rezygnują z pracy w gospodarstwie...
sylwia1980

Napisano: 06 lut 2015, 10:19

A no nie w decyzji przytoczyli ustawę o ZDO i podali w uzasadnieniu numer decyzji klientki co ma przyznane świadczenie pielęgnacyjne na jaki okres i w jakich wysokościach, a dalej piszą że ma przyznany zasiłek dla opiekuna no i cytat z tej ustawy kiedy się należy zdo.
kos

Napisano: 06 lut 2015, 10:26

Kos, ale precyzyjnie podajesz informacje. Kobieta pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko i przyniosła ci decyzję KRUS o wykreśleniu jej z ubezpieczenia od dnia 1lipca 2013r. tak ? Jeśli tak to ty ją ubezpieczasz od 1lipca 2013r. bo zgodnie z decyzją KRUS od tego terminu już nie podlega ubezpieczeniu a w tym czasie pobierała świadczenie.
wwo

Napisano: 06 lut 2015, 11:00

wwo no ale jak długo będziemy ubezpieczać do tyłu i płacić odsetki do ZUS przecież nasza ustawa się nie zmieniła. Zrozumiałam bym gdyby rolników wykreślali na bieżąco no i my na bieżąco byśmy ich zgłaszali do ubezpieczenia.
kos

Napisano: 06 lut 2015, 11:26

Zapis odnośnie rolników w ustawie się od maja 2014r. się doprecyzował i wymagane są te oświadczenia rolników o zaprzestaniu pracy, co według KRUS powoduje eliminacje z ich ubezpieczenia, jeśli pobierają świadczenia opiekuńcze.
Te wszystkie zmiany są odpowiedzią na uchwałę NSA z grudnia 2012r. o rolnikach, czyli lipcu 2013r. moc tej uchwały obowiązywała i wiele ośrodków na tej podstawie odmawiało świadczenia rolnikom a w wielu ośrodkach te świadczenia dla rolników były przyznawane i czasami też urzędnicy pobierali do swoich akt oświadczenia od rolników i może dlatego są te wyrejestrowania wstecz przy świadczeniach, bo prawda jest taka, że wymagalność oświadczeń nastąpiła od maju 2014 przy świadczeniu pielęgnacyjnym.
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x