według mnie dajesz decyzje przyznającą dla osoby bez składek (czy do KRUS nie wiem) i osoba sama idzie do Krus zadeklarować swoją wolę. KRUS zobowiązuje nas do opłacania im składki (jeżeli taką osoba ma wolę) oraz pismami nas informuje o terminach i wysokości składek odnośnie naszych petentów...
A jeżeli już po ptakach i osoba złożyła oświadczenie do Ośrodka to może zadzwoń do Krus - bo to oświadczać chyba powinna u nich - ja bym tak rozegrała sprawę
Czy osobę która składa o kontynuację szo traktować jako nową co ma iść do KRUS i teraz ustalić gdzie płacić składki czy postępować tak jak dotychczas a ona ma te pół roku na zgłoszenie się do KRUS i wystąpienie z wnioskiem o zmianę formy ubezpieczenia np z obowiązkowego na osobę ubezpieczoną z tyt opieki nad osobą niepełnosprawną
jeśli jest kontynuacja szo to mój krus chce żeby to osoba u nas złożyła wniosek o zaprzestanie płacenia składek w ZUS i opłacanie w KRUS
wtedy ja pisze pisze info, że wydana została decyzja w związku ze złożonym oświadczeniem o zaprzestanieu prowadzenia gospodarstwa i że nie płacę zus, dołączam kopie tego wniosku i wysyłam do krus, a oni koniecznie chcieli decyzję że nie płacę zus więc dałam im oprócz informacji że nie płacę deklarację z płatnika że wyrejestrowałam osobę
czekam na odp