KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 lis 2015, 12:59

Ma ktoś wzór informacji do KRUS jeśli osoba złoży wniosek o odstąpienie ubezpieczenia z ZUS żeby przejść na KRUS ?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2015, 14:11

?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2015, 15:13

nikt nie ma ? ;/
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2015, 15:57

według mnie dajesz decyzje przyznającą dla osoby bez składek (czy do KRUS nie wiem) i osoba sama idzie do Krus zadeklarować swoją wolę. KRUS zobowiązuje nas do opłacania im składki (jeżeli taką osoba ma wolę) oraz pismami nas informuje o terminach i wysokości składek odnośnie naszych petentów...
A jeżeli już po ptakach i osoba złożyła oświadczenie do Ośrodka to może zadzwoń do Krus - bo to oświadczać chyba powinna u nich - ja bym tak rozegrała sprawę ;)
anilah_29

Napisano: 16 lis 2015, 16:09

Czy osobę która składa o kontynuację szo traktować jako nową co ma iść do KRUS i teraz ustalić gdzie płacić składki czy postępować tak jak dotychczas a ona ma te pół roku na zgłoszenie się do KRUS i wystąpienie z wnioskiem o zmianę formy ubezpieczenia np z obowiązkowego na osobę ubezpieczoną z tyt opieki nad osobą niepełnosprawną
ensiferum

Napisano: 18 lis 2015, 8:39

jeśli jest kontynuacja szo to mój krus chce żeby to osoba u nas złożyła wniosek o zaprzestanie płacenia składek w ZUS i opłacanie w KRUS
wtedy ja pisze pisze info, że wydana została decyzja w związku ze złożonym oświadczeniem o zaprzestanieu prowadzenia gospodarstwa i że nie płacę zus, dołączam kopie tego wniosku i wysyłam do krus, a oni koniecznie chcieli decyzję że nie płacę zus więc dałam im oprócz informacji że nie płacę deklarację z płatnika że wyrejestrowałam osobę
czekam na odp
gasiak

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem