Kobieta - rolniczka, złożyła obecnie wniosek o przyznanie ŚP , napisała oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie. Została poinformowana o nowych zasadach opłacania składki emerytalno-rentowej, zgłosiła się do KRUS , my będziemy opłacać składkę w KRUS. Moje pytanie dotyczy składki zdrowotnej, kto opłaca i na jakich zasadach, Sprawa pilna!!!
do Gość - nie chcesz to nie odpowiadaj , mam nadzieję że nigdy nie będziesz miał żadnych wątpliwości . A jak mimo wszystko będziesz je miał to znajdzie się ktoś kto ci pomoże.
Tu nie ma nic do rzeczy, czy ja chcem, czy niechcem. Twoja praca polega również na podstawowym zapoznaniem się z obowiązującymi dokumentami w tym zakresie. Przynajmniej w zakresie podstawowym. Nie tylko picie kawki należy do Twoich obowiązków. Przecież bierzesz za swoją "pracę" publiczne pieniądze.
Bardzo szybko oceniasz ludzi , cieszę się że nigdy nie masz dylematów odnośnie obowiązujących przepisów. Nie wiem tyko czy wynika to z dogłębnej znajomości przepisów czy też własnego przekonania o swojej nieomylności. Nawiasem mówić kawy nie pijam a swoje obowiązki znam i je wykonuję ( i nie tylko wynikające z zakresu obowiązków za publiczne pieniądze).
dobrze a co jeśli mąż bierze SZO i był w KRUS, ateraz my go zgłaszamy równiez do KRUS. Tylko , ze zona była zgłoszona do ubezpieczeń zdrowotnych w KRUS przy mężu. KRUS powiedział że teraz my mamy ja zgłosić przy męży przy szo. tylko gdzie do KRUS czy ZUS
mąż bierze SZO na ojca swojego żona nigdzie nie pracuje do tej pory była zgłoszona do ubezpieczenia w KRUS przy mężu. teraz kto ma jej płacić zdrowotne .