Dora+++ pisze:Przy gospodarstwie rolnym odliczam składki KRUS a co w przypadku jeżeli wnioskodawca ma działalność i opłaca podwójną składkę KRUS jak do tego podejść
witam!
Mam sytuacje: wnioskodawca ma ponad 1 ha przeleczeniowy i prowadzi sobie też działalność gosp. na zasad. ogólnych od 2013
czy mam od dochodu (pobranego z empatii) odjąć cały podwójny opłacony Krus w 2015 r.??
jeśli bym tak zrobił to dochód wyjdzie na minusie.
Mam pytanie bo mam ten sam problem kobieta ma działalność na ryczałcie i gospodarstwo powyżej 1 ha. Nie wiem skąd wynika odliczenie podwójnej składki ??Pomóżcie proszę. !!!!
co do odliczania składki KRUS,to temat wraca jak bumerang
na szkoleniach różnie mówią
ja mam taki wyrok i tego się trzymam
I OSK 1070/06 - Wyrok NSA
"W ocenie Sądu nie ulega wątpliwości, że wpłacone przez rodzinę skarżącej składki na ubezpieczenie społeczne rolników stanowią podstawę do odliczenia ich od dochodu na podstawie art. 8 ust. 3 pkt 2 cyt. ustawy. Obowiązek ich uiszczenia wynika bowiem z odrębnych przepisów – art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998 r. Nr 7, poz. 25 ze zm.). Ubezpieczenie to obejmuje ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie oraz ubezpieczenie emerytalno-rentowe i realizowane jest przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego."
IIISA/Kr 1712/14 Wyrok WSA w Krakowie
tutaj też jest o odliczaniu składki
"SKO wskazało, że organ I instancji do dochodu rodziny doliczył również dochód uzyskany z posiadanych użytków rolnych w kwocie 233,18 zł. Zgodnie z dokumentami zgromadzonymi w aktach sprawy rodzina dysponuje gruntami rolnymi o łącznej powierzchni 0,83 ha co stanowi 1,2275 hap (wraz z pozostałymi współwłaścicielami).
Tym samym łącznie rodzina J. K. – K. uzyskała w styczniu 2014 r. dochód w wysokości 2557,86 zł. Dochód ten należało pomniejszyć o kwotę zapłaconej składki KRUS za miesiąc styczeń 2014 r., która wynosiła 125,00 zł. Zatem łącznie rodzina w miesiącu styczniu 2014 r. uzyskała dochód w wysokości 2432,89 zł, co w przeliczeniu na jednego członka rodziny dało kwotę 608,22 zł."