KRUS a ubezpieczenie zdrowotne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 23 lis 2015, 10:52

na stronie KRUS jest informacja, że "Obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego osób pobierających świadczenie dla opiekuna oraz obowiązek opłacania składek na to ubezpieczenie ciąży na wójcie, burmistrzu lub prezydencie miasta."

Skąd ten obowiązek wynika. Mam nową osobę z ŚP która chce nadal opłacać sobie ubezpieczenie zdrowotne w KRUS i nie chce żebyśmy zgłosili ją do ZUS-u...
monikaa

Napisano: 23 lis 2015, 10:59

piszesz, ze krus wystosowała pismo ale w stosunku do osób pobierajacych zasiłek dla opiekuna a nie pobierajacych świadczenie pielęgnacyjne więc w czym problem?
Gość

Napisano: 23 lis 2015, 11:06

Pisze, że "świadczenie dla opiekuna".
Ta nowa osoba, to nie wysila się do myślenia. A mówią, że myślenie nie boli.
Gość

Napisano: 23 lis 2015, 11:14

podejrzewam, że "świadczenie dla opiekuna" to skrót myślowy KRUS. Oto cały komunikat:
https://www.krus.gov.pl/aktualnosci/doku ... unczy-lub/
monikaa

Napisano: 23 lis 2015, 11:20

Co pisze w nagłówku tego komunikatu? W czym masz problem? Rolnik sam chce opłacać składki do KRUS, to niech opłaca. Nie można uszczęśliwiać ludzi na siłę.
Gość

Napisano: 23 lis 2015, 11:37

tu jest informacja o składkach na ubezpieczenie emerytalno rentowe jak ma możliwość ubezpieczenia zdrowotnie przy mężu to nic nie płacisz
kala2

Napisano: 23 lis 2015, 19:51

monikaa pisze:na stronie KRUS jest informacja, że "Obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego osób pobierających świadczenie dla opiekuna oraz obowiązek opłacania składek na to ubezpieczenie ciąży na wójcie, burmistrzu lub prezydencie miasta."
Skąd ten obowiązek wynika. Mam nową osobę z ŚP która chce nadal opłacać sobie ubezpieczenie zdrowotne w KRUS i nie chce żebyśmy zgłosili ją do ZUS-u...
Czy osoba chce sama się ubezpieczyć tylko zdrowotnie? W KRUS nie ma takiej możliwości. Jeżeli przy mężu, to co ze składką emerytalno-rentową??? Też chce sama opłacać w KRUS? O co tu chodzi??? :shock:
jamci

Napisano: 24 lis 2015, 10:54

co mamy zrobić, jak chcą sami sobie opłacać składki? ja w październiku wydałam decyzje na szo i strona nie poszła z nia do KRUS i co dalej? nie mogę jej ubezpieczyć w ZUS bo ma inny tytuł ubezpieczenia i mam na to oświadczenie strony...
kasia7

Napisano: 24 lis 2015, 10:59

Ustawa z sierpnia 2015 nic nie mówi, że rolnik ma obowiązek zgłosić się do KRUS.
Ty wydałaś decyzję, masz oświadczenie strony. Koniec. Jak ktoś chce być filantropem, nie można mu w tym przeszkadzać i uszczęśliwiać na siłę.
Gość

Napisano: 24 lis 2015, 11:38

mi się też tak wydaje, ale niektórzy twierdzą, że rolnik musiał wyrejestrować się z KRUS i ubezpieczali ich w ZUS. Mój KRUS do końca nie wie jak to ma wyglądać w praktyce (po tych zmianach), rolnicy sami się dowiadywali i kazano im zostawić to tak jak jest czyli rolnik bierze nadal szo, zdo, śp u nas i sam sobie opłaca składki w KRUS:) nie wiem co będzie z tego dalej....
kasia7

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem