KRUS a ubezpieczenie zdrowotne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 24 lis 2015, 11:42

Nie rozumiem czy obowiązek składki zdrowotnej ciąży na wójcie również dotyczy osób które pobierają jeszcze przed 01.10.2015? My dotychczas za takie osoby nie opłacaliśmy składki zdrowotnej jeśli mieli tytuł w KRUSie
ops.pl

Napisano: 24 lis 2015, 12:06

"kasia7" a gdzie było napisane o obowiązku wyrejestrowania sie z KRUS? Chyba pomyliłaś fora.
"ops.pl" jak mogliście opłacać zdrowotne, jak rolnik opłacał sam razem ze składką społeczną???
Czy Wy nie macie dostępu do ustawy z sierpnia 2015 ??? A może po prostu Wam się nie chce czytać, bo łatwiej stuknąć w klawiaturę i liczyć na drapane.
Gość

Napisano: 24 lis 2015, 13:11

rozmawiałam z innymi ośrodkami i niektórzy przyznawali zdo, szo rolnikom, gdy ten się wyrejestrował z KRUS, nie miał więc innego tytułu ubezpieczenia i go ubezpieczali w ZUS
kasia7

Napisano: 24 lis 2015, 14:08

Gość napisałam "My dotychczas za takie osoby nie opłacaliśmy składki zdrowotnej jeśli mieli tytuł w KRUSie" co znaczy nic innego jak to, że nie płacimy za takie osoby skladki zdrowotnej do Zus. I nie licze tylko na drapane!!!!!
ops.pl

Napisano: 24 lis 2015, 16:42

kasia7 pisze:rozmawiałam z innymi ośrodkami i niektórzy przyznawali zdo, szo rolnikom, gdy ten się wyrejestrował z KRUS, nie miał więc innego tytułu ubezpieczenia i go ubezpieczali w ZUS
Coś nie za bardzo jesteś osobą zorientowaną w temacie. Chyba odwrotnie.
Jak się nie ma innego tytułu ubezpieczenia, wtedy rolnik musi się ubezpieczyć w KRUS. Jeżeli ubiegał się o ZDO/SZO musiał napisać oświadczenie, że zaprzestaje prowadzenia/pracy w gosp.rolnym. Jeżeli to zrobił, OPS nie miał nic do gadania przy wydawaniu decyzji(przy spełnieniu pozostałych warunków). Ubezpieczenie w KRUS nie mogło być podstawą do wydania decyzji odmownej.To była sprawa pomiędzy rolnikiem a KRUS-em. OPS nic do tego.
Jeżeli otrzymujący ZDO/SZO był wyrejestrowany z KRUS, to obowiązkiem OPS było i jest ubezpieczyć go w ZUS. Oczywiście jeżeli nie ma 25 lat składkowych. Natomiast dzisiaj, to rolnik decyduje gdzie mają być odprowadzane składki. Poniał(a)?
Gość

Napisano: 24 lis 2015, 16:59

ops.pl pisze:Gość napisałam "My dotychczas za takie osoby nie opłacaliśmy składki zdrowotnej jeśli mieli tytuł w KRUSie" co znaczy nic innego jak to, że nie płacimy za takie osoby skladki zdrowotnej do Zus. I nie licze tylko na drapane!!!!!
Oczywista oczywistość, jeżeli odprowadzał składki do KRUS, to był również ubezpieczony zdrowotnie.
A dlaczegóż to miałabyś ubezpieczać zdrowotnie wstecz przed 1 października???
Nie motaj.
Gość

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x