krus decyzja o ubezp - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 15 gru 2015, 14:59

moze wyłaczył ją od 01.07.2013, bo oswiadczyła tam ,ze zaprzestała pracy od tego dnia? gdyby oswiadczyła,że zaprzestała pracy od 01.08.2015 to krus nie moze jej wcześniej wyłączyć.
ktoś25

Napisano: 15 gru 2015, 15:05

mnie juz chyba nie chcesz czytac...ale nikt inny nie chce sie wlaczyc:) to moze jeszcze dodam, ze oplacanie skladek za osobe pobierajaca swiadczenia opiekuncze do zus to OBOWIAZEK organu wlasciwego jesli osoba pobierajaca to swiadczenie nie podlega ubezpieczeniu z innego tytulu i gdy nie ma wymaganego okresu ubezpieczenia w ZUS...i to nie jest na wniosek, tzn strona zadnego wniosku o objecie ubezpieczeniem w zus nie sklada...to ty musisz sprawdzic co i jak i jesli zachodza okolicznosci takie, ze ten obowiazek musisz spelnic - to go spelniasz :) w twoim przypadku masz tak,ze na obecna chwile osoba, ktorej wyplacalas od lipca 2013 roku swiadzenie opiekuncze od lipca 2013 roku nie podlega ubezpieczeniu nigdzie, bo krus ja wylaczyl od tego dnia, wiec jesli nie ma wymaganego okresu w zus to masz obowiazek od tego momentu zglosic ja do ubezpieczen w zus i oplacic skladki, zalegle tez...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2015, 15:14

chcę Ciebie słuchać pisz tylko jakies dla mnie to dziwne że wyłączają od 01.07.2013 skoro świadczenie pielęgnacyjne nie było świadczeniem gdzie trzeba było wypełnić oświadczenie iż zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego ja robiłam dobrze bo nie placiłam składki w ZUS kobieta płaciła sobie KRUS teraz Krus zwraca jej 3 tyś a ja mam zapłacić ZUS zodsetkami no to chyba jakoś nie tak kobieta mnie oskarża że ja za nią od 2013r. powinnam płacić takie składki i w ogóle
ja :)

Napisano: 15 gru 2015, 15:38

ALE KRUS PRZYSŁAŁ DECYZJĘ ŻE OD SIERPNIA MAM ZAPŁACIĆ - TO PŁACIĆ OD SIERPNIA CZY TAK JAK NA SZKOLENIU OD PAŹDZIERNIKA?
ASIAKA

Napisano: 15 gru 2015, 15:39

Skoro Ty nie wymagałaś złożenia takiego oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gosp. rolnym, to kobieta sama zadecydowała, że chce się wyrejestrować z KRUS i musiała im tam potwierdzić ten fakt zaprzestania pracy, może sami ją tam wezwali i musiała się zadeklarować, czy faktycznie pracowała, czy tez nie pobierając świadczenie pielęgnacyjne. Już 2013r.obowiazywała uchwała NSA uznająca pracę w gosp. rolnym za formę zatrudnienia i rezygnacje z niego była jej następstwem. Ale skoro kobieta nie składała w 2013r. takiego oświadczenia - to w chwili wejścia nowych przepisów, chyba zadziałały prawa nabyte. Ale teraz chyba musi Ci napisać takie oświadczenie, ja tez miałam wyrównywane składki, po wyrejestrowaniu z KRUS, ale u mnie to działo się w innej kolejności, najpierw rezygnacja i oświadczenie a później wyrejestrowanie. Tylko dlaczego wyrównywanie od 2013r. skoro przepisy dla świadczeń weszły w maju 2014r.
Teraz można powrócić do KRUS, ale tylko na ubezpieczenie emerytalno - rentowe, to jest inne niż to podstawowe i czy tak samo jest liczone co do nabywania uprawnień później, może ktoś wię i cos podpowie?
wwo

Napisano: 15 gru 2015, 15:45

Skoro napisała oświadczenie o rezygnacji z pracy od m-ca sierpnia, to jak nie zapłacisz jej składek do KRUS od sierpnia, to oni i tak mogą ją wyrejestrować od sierpnia i wtedy będziesz zmuszona jej płacić ten jeden miesiąc do ZUS. Z drugiej strony dobrze jak KRUS daje możliwość płacenia wstecz, może cos się zmieniło w przepisach, bo to dobrze jak rolnicy będą mieć ciągłość w KRUS.
wwo

Napisano: 15 gru 2015, 15:50

wwo - jesli chcesz byc z powrotem w KRUS to mozesz:) musisz zlozyc w GOPSie wniosek o ubezpieczenie na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow- w ciagu 6 miesiecy od wejscia w zycie ustawy zmieniajacej ustawe o ubezpieczeniu spol. rolnikow, tj do 31 marca 2016 r. (jesli dobrze licze:)), na podstawie tego wniosku twoj ops wyrejestruje cie z zus i przesle kopie twojego wniosku do KRUS, ktory obejmie cie ubezpieczeniem na wniosek i decyzje o tym przesle do GOPS, na podstawie tej decyzji GOPS bedzie za ciebie odprowadzal skladke do KRUS - wiec bedzie sie to liczyc w krus do nabycia uprawmnien do renty/emerytury z KRUS...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2015, 15:54

ASIAKA pisze:ALE KRUS PRZYSŁAŁ DECYZJĘ ŻE OD SIERPNIA MAM ZAPŁACIĆ - TO PŁACIĆ OD SIERPNIA CZY TAK JAK NA SZKOLENIU OD PAŹDZIERNIKA?
gdybym ja miala decyzje KRUS ze mam placic od sierpnia to bym placila od sierpnia:) no ale ja jeszcze nie bylam na szkoleniu ze swiadczen rodzinnych, wiec moze po szkoleniu jednak zmienie zdanie:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2015, 16:03

Dzięki kb, jeszcze mam trochę czasu, ale niepokoi mnie mnie ta przerwa w opłacaniu składek KRUS, czy przechodząc teraz z ZUS do KRUS czy nic nie tracę, czy do nabywanie praw no uprawnień nie muszę mieć jakiejś ciągłości, bo KRUS do ZUS można przejść, bo te lata ubezpieczenia się wlicza, ale czy się czegoś nie traci robiąc odwrotnie, to się trzeba dowiedzieć, ale już w nowym roku będę chciała wrócić do KRUS. Dlatego pytam się tutaj, bo skoro już są decyzje to może ktoś już wie.
wwo

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x