KRUS świadczenia opiekuńcze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 27 kwie 2016, 12:49

Czy do Was też odsyłają z KRUS ludzi co mają szo, zdo śp aby przynieśli wszystkie dec, inf o zaprzestaniu prowadzenia gosp rolnego ponadto informują iż my powinniśmy opłacać za nich skaładki w KRUS, przy osobach nowych po październiku 2015r. to rozumiem ale przy wcześniejszych to coś chyba nie tak.
A tak w ogóle czy my możemy im kserować oświadczenia, które były częścią wniosku, chyba raczej sami klienci powinni o tym poinf KRUS jak napisali taką rezygnację
marcelino

Napisano: 28 kwie 2016, 8:25

Czy dobrze robiłem? do października 2015 robiłem tak, ci co byli na dobrowolnym to wydawałem dec. ubezpieczałem w zus, klient szedł do krus z edc i ubezpieczeniem i tam został wyrejestrowany, obowiązkowi płacili sobie nadal krus, przy nowym okresie zasiłkowym tych co już pobierali szo traktowałem jak dawniej, z kolei nowych pytałem gdzie chcą być ubezpieczeni i tym co byli w krus i chcieli być nadal w krus wydawałem dec, ci z dec szli do krus tam byli wyłączani z ubezpieczenia np obowiązkowego i składali wniosek o objęcie ubezp z tyt opieki nad osobą zależną i my płacimy składki do krus. teraz do nas przychodzą krusowcy ci co od dawna byli w krus obowiązkowo i mówią że KRUS kazał im dostarczyć dec przyznające świadczenia opiekuńcze od początku + ksero rezygnacji z pracy na gospodarstwie, bo prawdopodobnie będą wykluczeni z KRUS ale nie od dnia rezygnacji z pracy na gosp tylko od czasu kiedy zaczęli brać świadcz opiekuńcze. Tu ich krus poinformował, że my powinniśmy im dać znać że do 1 kwietnia mieli prawo wyboru ubezpieczenia w ZUS lub w krus, rozumiem przy osobach które były kiedyś w krus a później u nas w ZUS to tak ale jak ktoś od dawien dawna był w krus i nadal chciał być w krus i jest w KRUS to o czym miałem informować. Jak pojawiły się oświadczenia o zaprzestaniu pracy na gosp. przed wydaniem dec wysyłałem ludzi do krus aby dowiedzieli się jakie skutki będzie miało to oświadczenie, tam im mówili że to w niczym nie przeszkadza. teraz obudzili się prawie po 2 latach i biorą się za coś co już dawno powinni zrobić, zwalając winę na nas że my nie poinformowaliśmy klientów o możliwości wyboru. Czy dobrze robiłem?
marcelino

Napisano: 28 kwie 2016, 11:31

???
marcelino

Napisano: 28 kwie 2016, 13:19

???
marcelino

Napisano: 28 kwie 2016, 15:26

???
marcelino

Napisano: 29 kwie 2016, 7:56

halo nie ma u Was osób ubezpieczonych w KRUS?
jeżeli macie to jak postępowaliście, a jak teraz?
marcelino

Napisano: 29 kwie 2016, 8:03

Mamy to samo. U mnie KRUS wyłącza niektórych rolników od 2010 r. z powodu tych nieszczęsnych oświadczeń. Nieważnie, że obowiązek oświadczeń pojawił się w 2014. Dla KRUS ważne jest, że rolnik oświadczył, że rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa rolnego. Niektórzy tak pisali, choć nie mieli obowiązku. My będziemy opłacać zaległe składki za okres wyłączenia do ZUS. Już nawet dostaliśmy na to środki.
sylwiaW

Napisano: 29 kwie 2016, 8:35

ale w tym czasie płacony był przecież ZUS
to co teraz korekty???
gośc

Napisano: 29 kwie 2016, 8:45

Nie opłacaliśmy składek do ZUS za osoby, które miały ubezpieczenie społeczne z innego tytułu. Rolnicy tylko oświadczali nam, że są zgłoszeni do KRUS i chcą tam zostać. I nas nic więcej nie interesowało wg stanu prawnego sprzed maja 2014. Teraz okazało się, że rolnicy Ci nie mogli opłacać sobie składek w KRUS bo opiekowali się niepełnosprawnym członkiem rodziny. KRUS powyłączał rolników z ubezpieczenia. Zwrócił im składki. My zgłaszamy ich do ZUS za cały okres wyłączenia a od października 2015 rolnicy wracają do KRUS na nowych zasadach.
sylwiaW

Napisano: 29 kwie 2016, 8:54

Korekty na pewno, co do wyłączenia z KRUS to na miejscu klientów upierałbym się w kwestii wyłączenia przed pisaniem oświadczenia o rezygnacji z pracy na gospodarstwie, przecież ta praca nie zawierała się w kanonie zatrudnienia zgodnie z naszą ustawą i mógł sobie pracować na polu a to z kolei jest przesłanka chyba aby nie wywalać z KRUS w tym czasie, samo pobieranie świadczenia chyba nie powinno przeszkadzać co do ubezpieczenia
marcelino

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x