KRUS/ ZUS - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 mar 2016, 11:11

Otrzymaliśmy z KRUS decyzję, że osoba pobierająca w GOPS św. pielęgnacyjne została wyłączona w KRUS z ubezpieczeń E.R. i zdrow. z dniem 01-07-2013r(przyznania świadczenia). Czy w tym przypadku GOPS powinien zgłosić ją do ubezpieczeń w ZUS wstecz?
Ponadto osoba ta od 01-04-2016r chce ponownie być ubezpieczona w KRUS.
Czy ktoś miał już taką sytuację? I jak rozwiązaliście ten problem?
MŁU

Napisano: 03 mar 2016, 14:07

Miałam taką sytuację. Zgłosiłam do ubezpieczeń z dniem 01.07.2013, zrobiłam raporty zerowe od tej daty, spłaciłam składki za ten okres w miesiącu kiedy otrzymałam decyzję z KRUS. Teraz KRUS raz na kwartał przesyła pismo z wyliczoną kwotą składek i wg tego robię przelew. W Twoim przypadku powinnaś wyrejestrować tą osobę po otrzymaniu decyzji z dniem 31.03.2016 r.
Gość

Napisano: 03 mar 2016, 16:11

Dziękuję za wypowiedź. A kwotę składek wyliczyłaś na piechotę czy może w m-cu spłaty składek w raporcie RCA podałaś łączną podstawę skł. A odsetki też płaciłaś?
MŁU

Napisano: 03 mar 2016, 19:53

Też mam ten sam problem, tylko osoba została "wyrzucona" przez KRUS z ubezpieczenia od 03.2014.Zgłosiłam ją do ZUS od tego okresu do składek em-rent a od daty pisma z krus do em-rent i zdrowotnej (podobno zdrowotnej nie koryguje się wstecz). Jestem w trakcie robienia korekt składek em-rent za te miesiące. Tylko ja robię inaczej, nie składam RCA zerowych tylko z podstawą wymiaru składek w wysokości świadczenia jakie był wypłacone za dany miesiąc i mam zamiar porobić dopłaty z identyfikatorami poszczególnych miesięcy. Trochę roboty z tym jest ale traktuję tą osobę tak samo jakby była zgłoszona od początku do zus i były odprowadzane składki od podstawy świadczenia.
emka

Napisano: 04 mar 2016, 9:26

Ja w korektach za miesiące korygowane nie wykazywałam podstawy tylko raport zerowy dlatego, że jeżeli wykaże się podstawę to w ZUS-ie wyjdą im odsetki. Dlaczego my mamy płacić odsetki, jeżeli decyzję o wyrejestrowaniu otrzymaliśmy teraz. Ja spłaciłam też składkę zdrowotną. Jestem po kontroli ZUS i pytałam o ten przypadek. Kontroler przyznał, że dobrze zrobiłam. Przyznał jednak, że oni sami mają z tym problem. Koleżanka ze świadczeń rodzinnych była na szkoleniu i szkolący też wyraził opinię, że odsetek w takim wypadku nie powinniśmy płacić. Mam nadzieję, że zrobiłam dobrze.
Gość

Napisano: 04 mar 2016, 10:10

Ja też myślę o zrobieniu korekt z podstawą wypłaconego św. zarówno skł. społeczne i zdrowotne. I zapłacę odsetki - dzwoniłam do UW w sprawie zwiększenia planu i powiedziano mi abym uwzględniła kwotę odsetek.
MŁU

Napisano: 08 mar 2016, 10:53

Jeszcze jedno pytanie dotyczące raportu RCA. Z jakim kodem robicie korekty 14 22
czy 30 00 ?
MŁU

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x